Ultimele Știri

Libertatea presei nu există în China! Guvernul României interzice accesul jurnaliștilor Epoch Times la întâlnirea cu delegația chineză

Ne place să credem că trăim într-o țară civilizată în care ne este permis să gândim liber și să ne spunem părerile. Când vine vorba de jurnaliști, aceștia par a fi un ghimpe în spinarea aleșilor. Cu ce au greșit jurnaliștii de la Epoch Times de li s-a interzis accesul în Guvern? Unde este libertatea presei?

Jurnaliștilor de la Epoch Times, un site de știri din România, le-a fost interzis accesul, miercuri, în clădirea Guvernului deși aveau acreditare. Acestă acreditare oferă dreptul, jurnaliștilor, să participe la toate evenimentele organizate în cadrul Guvernului, unde este invitată presa. Însă surpriză! Biroul de Presă al Guvernului nu le-a permis intrarea la eveniment! De ce? Motivul este unul cât se poate de simplu, Epoch Times transmite rapoarte și analize ale situației politice din China, fapt ce i-a deranjat pe cei din Guvern și au considerat că nu este potrivit ca acești jurnaliști să participe la întâlnirea programată pentru ziua de miercuri. Întâlnire cu cine? Acum ne dăm seama care este motivul pentru care accesul jurnaliștilor Epoch Times a fost interzis. Întâlnirea care avea loc la Guvern era cu delegația chineză condusă de vicepremierul Zhang Gaoli.

The-Epoch-Times-0

La începutul lunii septembrie, premierul României, Victor Ponta, a fost în China cu scopul de a-i invita pe chinezi să investească în România, în domenii precum agricultura, energie și infrastructură. Ponta, în cadrul ultimei sale vizite în China, a omagiat Partidul Comunist Chinez, declarând că România este mândră de prietenia tradiţională cu China şi că admiră Partidul Comunist Chinez pentru felul în care şi-a condus poporul pe calea socialistă, scriu jurnaliștii de la Epoch Times. ponta gaoli

Potrivit desfăşurătorului întâlnirii cu delegația chineză, momentele, la care presa avea acces, erau programate pentru ora 10.30 pentru oportunităţi de imagine; la ora 11.30 poza de grup precum şi la ora 13.30 pentru conferinţa de presă a viceprim-ministrului Liviu Dragnea. Când jurnaliștii Epoch Times au ajuns la Guvern înainte de ora 10:00, un membru al Biroului de presă al Guvernului a ieşit afară şi i-a informat că deşi ştie că Epoch Times are acreditari permanente la Guvern, nu-i poate lăsa să intre din cauza directivelor date de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Săptămâna trecută, un jurnalist de la acestă publicație, a scris un articol despre Zhang Gaoli, despre care spunea că ar fi suspectat de tortură, genocid și crime împotriva umanității.

Mai mult, Zhang Gaoli  ar fi un apropiat al lui Jiang Zemin (pe numele căruia a fost oficial emis mandat de arestare în Spania în februarie 2014) și că ar fi participat activ la persecutarea practicanților Falun Gong. Zhang Gaoli este cercetat de Organizația Mondială Pentru Investigarea Persecuției Falun Gong. În timpul mandatului său de secretar adjunct al Comitetului PCC din provinciile Guangdong, Shandong, şi din municipiul Tianjin, Zhang Gaoli a organizat câteva campanii dure pentru a pune în aplicare politica desfăşurată la nivel naţional de eradicare a Falun Gong, care a fost începută în 1999 de liderul comunist al momentului, Jiang Zemin, cauzând astfel decesul a zeci de mii de practicanţi Falun Gong şi întemniţarea şi torturarea unor zeci de milioane.

Recent, pe 28 august 2014, într-o vizită asemănătoare a lui Zhang Gaoli la Praga, poliţia a arestat un oficial al Ambasadei Chineze şi doi membri ai grupului organizat de Ambasada Chineză, ce întâmpina delegaţia chineză, ca urmare a agresării de către aceştia a practicanţilor Falun Gong care se aflau în faţa Castelului din Praga. Practicanţii protestau paşnic prin afişarea de banere ce descriau torturile aplicate de către regimul chinez practicanţilor din China şi strângeau semnături pentru oprirea persecuţiei.

Se pare că nu este prima dată când li se interzice acestor jurnaliști intrarea în Guvern pentru participarea la întrevederile cu oficialitățile chineze aflate în vizită în România. Se întampla în noiembrie 2013, iar atunci, Biroul de Presă al Guvernului a invocat motivul că nu aveau acordul SPP-ul ca să le poată permite intrarea.

Câte coincidențe! Oare nu mai avem voie să spunem lucrurilor pe nume, să redăm exact întamplările , ca să putem participa liber la evenimentele care privesc presa?

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Libertatea presei nu există în China! Guvernul României interzice accesul jurnaliștilor Epoch Times la întâlnirea cu delegația chineză

 1. Ce rostea mitomanul galactic recent: “Principala solicitare a media independenta e de a nu avea nici un fel de presiuni si va asigur de acest lucru” si ca “Sunt convins ca in ceea ce priveste independenta si puterea mass media din Romania este un caz mult mai bun decat alte tari din regiune…”, ca “Sa confisti sedii de presa si sa pui o presiune fizica asupra unor institutii de media e un lucru care nu s-a mai intampla in 25 de ani in Romania si cred ca este un lucru ingrijorator…”

  http://epochtimes-romania.com/news/vizita-vicepremierului-chinei-da-statul-de-drept-peste-cap-un-practicant-falun-gong-luat-cu-forta-din-fata-guvernului-in-timp-ce-era-intervievat-video—223831

  Acest Zhang Gaoli a fost acum la sf lui august in Praga, insa acolo cel puţin unul dintre oficialii ambasadei Chinei a fost pus în cătuşe de catre Politie.

  Grupul de întâmpinare a delegaţiei Partidului Comunist Chinez i-a tot impins si i-a încercuit pe cei care protestau acolo pasnic, insa Poliţia din Praga le-a cerut să stea pe o parte a drumului, lăsând loc protestantilor pe cealaltă parte a drumului, dar un oficial al ambasadei chineze s-a opus violent ordinelor poliţiei.

  Pentru a evita orice conflict cu grupul ambasadei, cei care protestau pasnic s-au deplasat la o stradă distanţă insa cu toate acestea gestul lor nu a fost suficient.

  În timp ce coloana delegaţiei chineze se apropia, un oficial al Ambasadei Chineze şi alte două persoane din grupul de întâmpinare, organizat de Ambasadă, s-au năpustit asupra protestatarilor Falun Gong, le-au dat jos banerele şi i-au atacat violent, ignorând avertizările ofiţerilor de poliţie.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*