Ultimele Știri

Liberalii vor să reglementeze decizia CCR. Este ”foarte straniu” ce se întâmplă

raluca turcan

Vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a declarat, joi, că este ”foarte straniu” ce se întâmplă în cazul interceptărilor şi că ”pare că CCR vrea să fie un jucător direct în actul de justiţie”, susţinând că liberalii vor încerca să modifice legea astfel încât justiţia să poată funcţiona.

”Cu toţii ne dorim ca în România anchetele să fie foarte legale şi imparţiale. Dar, brusc, se dă o decizie care va acţiona retroactiv, vor fi afectate toate dosarele aflate pe rol, în care nu se va mai putea ţine cont de interceptări. E foarte straniu! Pare că CCR vrea să fie un jucător direct în actul de justiţie”, a afirmat, la Sibiu, Raluca Turcan.

Ea precizat că ”va deveni foarte clar cu cine ţin judecătorii CCR, dacă decizia va fi utilizată de infractori pentru a scăpa”.

Turcan a mai spus că PNL ”trebuie să se poziţioneze de partea justiţiei”.

”Consider că PNL trebuie să se poziţioneze fără echivoc de partea justiţiei şi în Parlament să ia toate măsurile pentru a modifica legea, astfel încât justiţia să poată funcţiona”, a menţionat Turcan.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CCR arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CCR.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*