Ultimele Știri

Lia Olguţa Vasilescu, la instanţă. Judecătorii decid dacă va fi plasată sub control judiciar

lia olguta

Lia Olguţa Vasilescu a ajuns, marţi, la Tribunalul Bucureşti, instanţă care va judeca cererea DNA de plasare sub control judiciar a edilului, parchetul susţinând că aceasta a încercat discreditatarea denunţătorului său, Petre Becheru şi că a făcut publice date din dosarul în care este judecată.

„Ne aşteptam la represalii. Acest proces nu e despre apărarea Olguţei Vasilescu, nici despre pretinsa apărare a unui denunţător ci despre libertatea de exprimare, drept constituţional câştigat în revoluţia din decembrie. Pe toată durata urmăririi am înţeles să nu vorbesc despre dosar, nu am făcut publice date sau numele denunţătorilor. În schimb şi eu şi dvs ne-am confruntat cu un val de informaţii pe surse judiciare, fie prin comunicatele de presă. Populaţia Craiovei are dreptul să cunoască despre acest dosar şi azi ne vom bate pentru acest drept faţă de acuzaţiile ce se aduc doar pe o parte. Rechizitoriul meu a apărut în public pe 19 iunie iar eu, ca inculpat, l-am primit doar pe 27 iunie. N-am absolut nicio legătură cu acea persoana din înregistrare. Nu am luat legătura cu absolut nimeni din dosar”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu înainte de şedinţa de judecată.

Avocatul Liei Olguţa Vasilescu susţine că datele referitoare la dosarul în care este cercetat edilul existau deja în spaţiul public, înainte ca aceasta să posteze anumite informaţii pe pagina de Facebook.

„Am tăcut, am înţeles regulile unui proces în faza de urmărire penală şi de cameră preliminară. Eu cred că s-a ajuns prea departe şi vă rog să urmăriţi, să citiţi transcrierea unei emisiuni de televiziune din 8 august în care sunt acuzaţii concrete împotriva doamnei primar cu date din anchetă„, a declarat Alexandru Chiciu, avocatul edilului.

Solicitarea privind măsura preventivă vine după ce Lia Olguţa Vasilescu a postat pe pagina sa de Facebook transcriptul unei înregistrări de la dosarul în care este judecată, în care apare denunţătorul Petru Becheru.

„În intervalul de timp consecutiv înregistrării cauzei pe rolul instanţei şi după primirea actului de sesizare, inculpata Vasilescu Lia Olguţa a postat selectiv, pe pagina sa dintr-o reţea de socializare, acte din dosarul de urmărire penală, apoi i-a invitat pe simpatizanţii săi să facă aprecieri asupra probelor. Această acţiune a inculpatei a generat în mass-media, în perioada 30.07.2016 – 31.07.2016, ample reacţii în legătură cu postările efectuate. În concret, inculpata a încercat discreditarea martorului denunţător, publicând o fotografie a acestuia şi formulând comentarii în legătură cu credibilitatea afirmaţiilor acestuia. Ca urmare, martorul a fost jignit sau ameninţat cu moartea de sute de persoane care au postat pe pagina de socializare a inculpatei Vasilescu Lia Olguţa. În aparenţă aceasta a intervenit în discuţii cerând decenţă, dar tot inculpata i-a incitat pe cei care comentau”, îşi motivau procurorii anticorupţie cererea, într-un comunicat de presă.

Lia Olguţa Vasilescu ar fi sugerat că va face publice date despre oamenii de afaceri care ar fi denunţat-o, susţine DNA, explicând că „începând cu 30.07.2016, inculpata s-a plasat în spaţiul public virtual şi, în acest cadru, diferit de cel legal processal, într-un mod agresiv ca limbaj, şi-a făcut apărări, a invocat excepţii şi cereri”.

Denunţătorul Petre Becheru a făcut o plângere la DNA, susţinând că i s-ar fi oferit mită pentru a îşi retrage denunţul, acesta fiind audiat luni de procurori.

Lia Olguţa Vasilescu, primarul municipiului Craiova, a fost trimisă la data de 19 iulie în judecată de procurorii anticorupţie sub acuzaţiile de luare de mită, folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani. Alături de edilul din Craiova au fost trimişi în în judecată Radu Cosmin Preda, la data faptelor administratorul public al Craiovei, fiind acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non profit, sub acuzaţia de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*