Lia Olguța Vasilescu, la DNA

lia olguta

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, s-a prezentat luni la Direcția Națională Anticorupție, fiind citată de procurori în dosarul în care este anchetată.

Potrivit unor surse judiciare, Lia Olguța Vasilescu a fost chemată pentru a i se comunica că procurorii au dispus extinderea cercetărilor.

Ea este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

UPDATE 12:00 Olguța Vasilescu a stat circa 10 minute în sediul DNA. La ieșire, ea a confirmat că a fost chemată pentru a i se comunica extinderea acuzațiilor. Este cercetată pentru splălare de bani. Concret, procurorii susțin că banii pe care i-ar fi strâns ilegal în campania electorală din 2012 ar fi fost trecuți prin mai multe conturi, pentru a li se pierde urma.

„Este vorba despre o extindere pentru aceleaşi fapte. Din câte am văzut în procesul-verbal, este de săptămâna trecută, dar fiind campanie electorală, ultima săptămână de campanie trebuia să mă plimb şi eu pe aici, că asta este situaţia”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

„Acest dosar mi se pare aberant”, a comentat primarul Craiovei. „În secolul XX, primarii erau premiaţi pentru că boierii vremii le făceau donaţii pentru municipalitate ca să poată să facă parcuri, să poată să facă muzee şi aşa mai departe. În secolul XXI un primar este chemat la DNA în săptămâna alegerilor pentru faptul că a îndrăznit să văruiască nişte faţade în oraşul său. Este încă o încadrare, în rest nu este nimic”, a adăugat Lia Olguța Vasilescu.

Întrebată despre ce acuzație este vorba, primarul Craiovei a răspuns: „Spălare de bani. În rest nu este nimic modificat, dar este de campanie electorală”.

Ea a precizat că deocamdată nu a dat nicio declarație în fața procurorilor, dar se așteaptă să se întâmple acest lucru în zilele următoare.

Primarul Craiovei a fost chemată în dosarul deschis acum două luni în care este acuzată că şi-a folosit influenţa pentru a obţine bani în campanie electorală. În acelaşi timp, ar fi profitat de poziţia de primar pentru a-şi creşte capitalul politic, spun anchetatorii.

„Mă aștept la ce este mai rău, dar fiind că e ultima săptămână de campanie și nu au altă modalitate”, a spus primarul Craiovei la intrarea la DNA. A promis că va face mai multe declarații la ieșire.

Olguța Vasilescu este în prezent în sub control judiciar, după ce inițial a fost cercetată în arest la domiciliu. Întrebată cum și-a petrecut aceste săptămâni, a spus râzând că s-a odihnit.

Olguța Vasilescu este acuzată de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.

În același dosar sunt cercetați Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracțiuni de complicitate la luare de mită, și Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociații non-profit, pentru patru infracțiuni de complicitate la luare de mită.

„În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, au afirmat procurorii.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *