Ultimele Știri

Lia Olguța a preluat identic sau aproape identic formulări din lucrări care nu îi aparțin

Comisia de Etică a Universității din București a făcut public marți referatul de expertiză privind suspiciunea de plagiat și alte abateri de la normele academice în cazul lucrării de doctorat a Olguței Vasilescu, din care reiese că primarul Craiovei „a preluat identic sau aproape identic formulări din lucrări care nu îi aparțin, fără a indica, prin utilizarea ghilimelelor, faptul că nu sunt formulările sale”, notează Agerpres.

Raportul prezintă o analiză a tezei de doctorat „Contribuția lui Vilfredo Pareto la dezvoltarea sociologiei moderne” elaborată de Lia Olguța Vasilescu sub conducerea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, în ceea ce privește normele de bună practică de autorat științific în lucrările academice.

Potrivit raportului publicat pe site-ul Universității București, există în lucrarea de doctorat a Olguței Vasilescu „conținuturi problematice în ceea ce privește raportarea la normele de bună practică în autoratul științific” printre care propoziții, între ghilimele, fără informații complete privind sursa de proveniență — pot lipsi una sau mai multe din următoarele informații: autor, lucrare, pagină; propoziții ale căror formulări aparțin autoarei și care conțin descrieri ale unor evenimente istorice sau ale unor persoane la care autoarea nu a avut acces direct care nu sunt însoțite de sursele de unde au fost preluate; expuneri ale unor idei (definiții, teorii) atribuite unor autori cunoscuți, menționați în text (nu numai Vilfredo Pareto), care nu sunt însoțite de sursele de unde au fost preluate, dar la bibliografie apar lucrări despre care se poate presupune că reprezintă sursele respective; formulări preluate identic sau aproape identic de autoare din lucrări care nu îi aparțin, fără a indica, prin utilizarea ghilimelelor, faptul că nu sunt formulările sale.

În referatul amintit s-au mai constatat și alte abateri de la regulile de redactare ale unei teze de doctorat cu relevanță pentru identificarea conținuturilor originale ale lucrării și, implicit, a contribuției autoarei. Printre acestea se numără faptul că „bibliografia nu permite identificarea lucrărilor consultate de autoare în vederea redactării lucrării”, că „lipsesc de la bibliografie, dar apar menționați în text împreună cu idei și citate pe care le-ar fi înaintat în format scris sau în comunicări orale mai mulți autori”, că „formatul bibliografiei este inconsistentă, informații lipsă, lucrări trecute de mai multe ori”.

„Din lucrare lipsesc unele capitole și subcapitole menite a evidenția elementele de noutate pe care autoarea își propune să le introducă prin intermediul tezei. Lipsesc din introducere: prezentarea generală a lucrării, motivația alegerii temei, obiectivele lucrării. Lipsesc concluziile. Practicile de atribuire a surselor ideilor care alcătuiesc conținutul tezei nu permit discriminarea contribuției autoarei la subiectul tratat și nici verificarea afirmațiilor pe care ea le atribuie altor surse”, se mai arată în acest referat.

Comentarii prin Facebook

2 Comentarii on Lia Olguța a preluat identic sau aproape identic formulări din lucrări care nu îi aparțin

  1. Cu alte cuvinte lucrarea ei de doctorat e varza. Dar tot cu nasul pe sus e. Sa spuna comisia din cadrul ME ce e cu lucrarea, s-o „spele”, ca pe Ponta si apoi sa recunoasca si sa faca membrii acelei comisii de tot rahatul, c-au mintit.

  2. pai era normal stiti vb aia romaneasca PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE vezi ponta, fiind sefu ei direct si ce siau zis ai ca merge si asa cu copiatu–astia sunt politicieni nostri

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*