Ultimele Știri

Legume și fructe rezistente la frig și secetă. Cercetătorii români pregătesc agricultura viitorului, însă au o mare problemă

teren agricol

Agricultura viitorului se bazează pe culturile ameliorate, altfel spus, rezistente la frig, dar și la secetă. Odată cu schimbările climatice, legumele, fructele, dar și cerealele au de suferit.

Semințele vechi de pe vremea bunicilor și-au pierdut productivitatea și nici nu mai fac față diferențelor mari de temperatură de la o zi la alta. Cercetătorii români încearcă să facă minuni, însă nu au bani.

Schimbarile climatice îi obligă pe fermieri să ia măsuri. În Vidra, agricultorii și-au adaptat solariile pentru a proteja legumele. Salata este învelită cu o folie pe timpul nopții sau atunci când temperaturile coboară brusc.

Sorin Popa, fermier: „Ardeii pe care îi cultivam acum 10 ani în câmp nu îi mai pot pune, pentru că anul trecut același soi nu a dat producție. Nu mi-am scos nici măcar investiția.”

Vlad Gheorghe, fermier: „Condițiile climatice suferă atâtea perturbări în care noi nu ne imaginăm cât pot să agraveze factorul mâncare.”

Dacă în trecut cercetătorii încercau prin ameliorare să obțină o producție mare și rezistentă la boli și dăunători, acum specialiștii sunt nevoiți să obțină soiuri cât mai rezistente la condiții extreme. Deja nu mai este o raritate să existe diferențe de temperatură de la o săptămână la alta, de până la 20 de grade Celsius. Lucru care afectează munca fermierilor. Și soiurile de cereale sunt altele de acum.

Marin Verzea, director general Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Fundulea: „Soiurile noi sunt intensivi, creați pentru a da producții mari. Din aceste soiuri vechi noi luăm o caracteristică, rezistentă la ger sau la secetă. Transferăm caracteristica.”

Cercetarea din România primește însă prea puțini bani.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: „Avem 4 miliarde la Bruxelles destinate numai cercetării agricole și noi nu reușim să utilizăm decât 34 de milioane.”

Meteorologii spun că, în ultimul secol, temperatura medie anuală a crescut cu aproape un grad, însă pe viitor o să fie mult mai rău, așa fel încât în 2099 termometrele vor indica 5 grade în plus.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*