Legea supermarketurilor, contestată de mediul afacerilor și cel universitar

  • Nicoleta Ungureanu
  • 16 iunie 2016
  • Social

Legea supermarketurilor, prin care rețelele de retail sunt obligate să aibă mărfuri românești la raft în proporție de peste 50%, primește reacții negative din partea mediului de afaceri și a celui universitar.

Un grup de 16 cadre universitare, economişti, antreprenori şi manageri a transmis o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis şi toţi liderii partidelor politice, în care subliniază că ”prevederile proiectului de lege încalcă cerinţele de bază ale economiei de piaţă, liberei iniţiative şi concurenţei, aşa cum sunt acestea definite şi garantate de art. 135 al Constituţiei României”.

Într-o economie de piaţă adevărată, ”cantitatea şi caracteristicile concrete ale produselor oferite spre vânzare de comercianţi sunt în directă relaţie cu cererea consumatorilor. Comercianţii sunt entităţi private care urmăresc, în general, obţinerea profitului, fapt care îi face să ofere acele produse preferate de consumatori”, se precizează în scrisoarea deschisă.

De asemenea, aceștia susțin că ”este deplina libertate a consumatorilor ce tip de produse vor să cumpere şi să consume în schimbul banilor lor. În condiţiile în care legea schimbă tipul de produse care se găsesc de cumpărat, libertatea de alegere a consumatorilor, specifică economiei de piaţă concurenţiale este împiedicată. Alegerea indivizilor este înlocuită de alegerea reprezentanţilor statului”, arată documentul citat.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *