Ultimele Știri

Legea Redevenţelor şi rectificările bugetare. Cum arată bugetul pentru 2017

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre stadiul în care se află Legea Redevenţelor şi de ce nu a putut fi adoptată până acum.

Dragu precizează că Legea impozitului petrolier are 2 componente: o componentă de redevenţă, se plăteşte la productie, şi un impozit de profit specific pentru activitatea petrolieră. Anul 2016 nu a fost cel mai bun context economic în schimbarea legislaţiei. 

”Preţul internaţional este mic şi există un apetit scăzut din partea investitorilor să investească în acest regim…investitorii sunt puţin sceptici să discute şi, pe de altă parte, şi pentru stat e delicat să găsească un regim de impozitare stimulativ pentru investiţii, dar echitabil când preţul pretrolului creşte. Acesta a fost contextul economic care a făcut discuţiile mai dificile.

Redevenţele în România sunt comparabile cu ţările din jur, avem redevenţa între 3,5 şi 13,5, ca atare nu e tocmai un nivel scăzut. Trebuie să comparăm nu doar preţul ci şi producţia, preţul superior, cel de 13,5, e destul de mare. Mai discutăm şi de impozul petrolier, ideea e ca în total, cât devine statului dintr-o exploatare de acest gen să fie de 60%. Deci impozit de 35% sau 40%, pentru noile companii…

Cadrul legal prevede o clauză de stabilitate, dar pentru a fi echitabile, acestea trebuie să aibă 2 elemente, să fie definite în timp -câţi ani se păstrează- şi să fie definite economic, dacă preţul explodează, să revină un profit şi statului. Mai e un OUG din 99 şi se referă la exploatările off-shore.

Cu siguranţă pentru noile acorduri, iar pentru cele deja existente trebuie discutată o clauză de stabilitate. Acest proiect de lege ar putea fi aprobat ca proiect de lege de guvern şi trimis apoi Parlamentului. Noi considerăm legea redevenţei definitivată”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Anca Dragu a explicat şi ce venituri bugetare va aduce această lege a redevenţelor.

„Am făcut simulări. Ideea e ca noua lege să fie comparabilă cu regimul prezent, avem două OUG care reglementează impozitul pe profitul neaşteptat, o taxă de monopol şi impozitul de 16%. Totul depinde de preţul petrolului, însă. România va încasa similar, dar în acest moment nu avem niciun fel de venit în off-shore, de acolo nu încasăm nimic pentru că, practic, nu se produce nimic. Pe zona de on-shore suntem ok. Avem o încasare suplimentară la 1,5 mld lei din aceste 3 OUG care reglementează activităţile specifice”. 

În ceea ce privește bugetul pe anul 2017, acesta nu va cuprinde majorări salariale, existând un deficit de 3%.

”În bugetul din 2017 există un deficit de 3% şi nu sunt prinse majorările de salarii. E construit pe renunţarea la acciza la carburanţi (…) în proiectul la care noi lucrăm acum avem creşterea de pensii de la anul, avem creşterile salariale prin care majorăm salarii în domeniile considerate prioritare. (…) Avem 2 miliarde pe salarii în plus, un plus la fondul de salarii faţă de 2016”. 

Ministrul a adăugat că se fac eforturi pentru a rezerva 2% din PIB pentru apărare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*