Ultimele Știri

Legea insolvenței în cazul persoanelor fizice va fi aplicată din luna noiembrie

Legea insolvenței persoanei fizice urmează să fie aplicată din luna noiembrie a acestui an. Aceasta are scopul de a sări în ajutorul persoanelor fizice care se află în imposibilitatea de a-și plăti datoriile.

Proiectul aprobat în Parlament stabilește că „termenul de intrare în vigoare a Legii se prorogă până la 31 octombrie 2016”. Informația privind termenul de 1 noiembrie a fost confirmată și într-un comunicat transmis de Camera Deputaților.

„Plenul Camerei Deputaților a dat marți, 4 octombrie, un vot de adoptare proiectului legislativ care modifică Ordonanța de urgență a Guvernului n61/2015 pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice, devansând termenul de intrare în vigoare pentru data de 1 noiembrie”, a transmis Parlamentul.

La rândul său, deputatul Ana Birchall este citat spunând, printre altele: „De la 1 noiembrie, românii sufocați de datorii vor beneficia de un instrument legal, modern, prin care au o șansă reală de ieșire din impas și redresare financiară. Sper ca, după data de 31 octombrie, propusă de Comisia juridică din Camera Deputaților, nimeni să nu mai vină cu nicio scuză pentru ca această lege să nu intre în vigoare. Mă aștept ca această lege să fie funcțională începând cu 1 noiembrie”.

Legea ar soluționa situația datornicilor pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau prin procedură simplificată.

Orice persoană care se află, nu din vina sa, în imposibilitate de a plăti datoriile, își poate reeșalona plățile, pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, fiind protejată de executarea silită.

Judecătorul Corina Voicu, director Direcția Legislativă din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat însă că intrarea în vigoare a Legii insolvenței persoanelor fizice ar conduce la o încărcare a instanțelor de judecată în condițiile în care există o lipsă de judecători și grefieri, explicând că ar fi nevoie de 500 de judecători și 600 de grefieri în plus pentru rezolvarea acestor spețe, conform profit.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*