Ultimele Știri

Legea dării în plată, un efect negativ asupra pieței imobiliarelor. Cât de mult vor scădea prețurile locuințelor

legea darii in plata

Noua lege care permite debitorilor predarea cheilor de la imobil, pentru a-și achita datoriile la bănci, vine cu un efect negativ asupra pieței imobiliarelor, punând presiune pe prețurile locuințelor în sensul ca acestea să fie mai conectate cu veniturile medii ale populației.

Băncile vor fi nevoite să înăsprească din condițiile de creditare astfel încât cuantumul sumelor alocate în parte pentru achiziția fiecărui imobil să fie mai mici, adecvate puterii de cumpărare a salariilor care abia depășesc 400 de euro pe lună, potrivit Profit.ro.

Decizia va fi de la bancă la bancă și funcție de câte dintre creditele cu probleme în sold vor fi repudiate de debitori predând cheile imobilelor. Până în prezent, nu sunt disponibile alte date decât estimările făcute de Nicolae Cinteză, șeful supravegherii de la BNR, pentru 2-4 miliarde lei pierdere bancară imediată, fără a se ține cont de pierderile corelate, rezultate din contagiune.

Instituțiile de credit ar putea decide să ceară o lichiditate mai bună și un avans mai mare. Asta înseamnă că ar putea ajunge la 40% dintr-un preț al locuinței de 15.000 de euro, care reprezintă tot 6.000 de euro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*