Ultimele Știri

Legea dării în plată: Băncile și BNR practică şantaj, instigare şi minciuni

banca camatar

Deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul Legii dării în plată, acuză oficialii BNR de „instigare” şi „minciună” prin declaraţiile făcute asupra acestui proiect, precum şi băncile comerciale de „şantaj”, afirmând că legea sa nu afectează creditarea imobilară.

„Ceea ce face BNR zilele acestea este absolut inacceptabil. L-am auzit pe un viceguvernator BNR (Bogdan Olteanu – n.r.) spunând că în România există riscul să dispară creditarea imobiliară, ori aşa ceva e absolut de neimaginat. Eu cataloghez tipul acesta de declaraţii continue un soi de instigare. Sigur, pare şi aşa, un joc de poker în care plusăm, plusăm, până nu ştim când, dar a spune aşa ceva e o mare minciună”, a spus Daniel Zamfir marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, Bogdan Olteanu a „confirmat” prin declaraţiile sale că nu darea în plată afectează creditarea, ci legea adoptată de Parlament la finalul anului 2015, prin care este transpusă în legislaţia naţională o directivă europeană privind procedura de „bail-out”.

„A deconspirat tot acest şantaj al băncilor, care continuă să spună ca măresc avansul din cauza legii dării în plată”, a afirmat liberalul.

Daniel Zamfir a reluat solicitarea către deputaţi, care urmează să discute în Comisia juridică Legea dării în plată, de a elimina plafoanele impuse în dezbaterile din Senat.

Avansul la creditele pentru locuinţe va creşte până la aproximativ 40%, ca efect cumulat al Legii dării în plată, care elimină alte garanţii în afară de imobilul cumpărat, şi al unei legi votate în luna decembrie în Parlament, care transpune o directivă europeană în legislaţia românească, a declarat, duminică, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Bogdan Olteanu.

Oficialul Băncii Naţionale a fost invitat într-o emisiune televizată alături de unul dintre iniţiatorii legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir.

„Domnul Zamfir poate nu-şi aminteşte – în decembrie a votat o lege de transpunere a unei directive europene, prin care avansul va fi mărit cu toate garanţiile pe care legea dării în plată le-a eliminat. Dacă se elimină toate celelalte garanţii şi rămâne doar imobilul, avansul va fi probabil în jur de 40%, poate mai mult, potrivit legii votate de domnul Zamfir în decembrie. E o obligaţie legală”, a afirmat Olteanu, la Pro TV.

Declaraţia viceguvernatorului vine după ce patru bănci de pe piaţa românească au anunţat că au majorat avansul pentru creditele imobiliare. Măsura bancherilor este considerată o „răzbunare” de către iniţiatorii legii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*