Legea Big Brother, pe ultima sută de metri

bostan

Legea privind securitatea cibernetică se află la avizare la Ministerul Justiției, acesta fiind ultimul aviz necesar ca proiectul să meargă la CSAT pentru avizare, iar ulterior să fie aprobat în Guvern și să intre în circuitul parlamentar, a anunțat miercuri ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan.

„Suntem pe finalul circuitului de avizare cu legea securității cibernetice. Azi (miercuri n.r.) sper să avem ultimul aviz necesar, de la Ministerul Justiției, apoi să meargă la avizare la CSAT și să se aprobe în Guvern în perioada următoare. Apoi merge în Parlament pentru a fi aprobată această Lege de care avem foarte mare nevoie”, a explicat Marius Bostan, în cadrul conferinței de prezentare a raportului de activitate al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO.

Potrivit ministrului de resort, legea este absolut necesară, având în vedere faptul că Internetul nu are granițe, iar atacurile cibernetice au devenit tot mai sofisticate. În acest context, acordurile și cooperarea internațională sunt foarte importante, iar această cooperare necesită foarte multe cunoștințe, a mai spus Bostan.

„Anticipăm, după informațiile existente, atacuri cu un ridicat nivel de complexitate în perioada următoare de timp”, a subliniat ministrul Comunicațiilor.

În opinia acestuia, prin noua Lege se va crea un cadru de responsabilitate pentru toți utilizatorii, astfel încât atacurile să poată fi prevenite, sau efectele acestora să fie minimizate, dar în mod special pentru instituțiile statului.

„Vă citesc doar articolul 28: secretul corespondenței este inviolabil! Cine trebuie să apere asta? Este clar că trebuie să facă asta”, a mai spus Bostan.

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, în dezbatere publică, pe propria pagină de Internet, un nou proiect de Lege privind Securitatea Cibernetică a României. Documentul a fost întocmit fiind luate în considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curții Constituționale a României (CCR) asupra obiecției de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii privind Securitatea Cibernetică a României.

Conform ministerului, actul normativ vizează introducerea de măsuri de protejare a securității cibernetice numai la categoriile de persoane juridice enumerate în art. 2, din proiectul de lege: ‘autorităților și instituțiilor publice, persoanelor juridice deținătoare de infrastructuri cibernetice care susțin servicii publice sau de interes public, ori servicii ale societății informaționale, a căror afectare aduce atingere securității naționale sau prejudicii grave statului român, ori cetățenilor acestuia; persoanelor juridice, deținătoare de infrastructuri cibernetice care prelucrează date cu caracter personal; furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice și furnizorilor de servicii de comunicații electronice destinate publicului’.

Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat, în 27 ianuarie 2015, că Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituționale privind statul de drept și principiul legalității, precum și cele privind viața intimă, familială și privată, respectiv secretul corespondenței. Motivul invocat de către CCR este faptul că autoritatea națională în domeniul securității cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, și nu Centrul Național de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcționează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *