Ultimele Știri

Legea „Big Brother” a revenit în actualitate, în contextul atacurilor din Franța

În urma atentatelor teroriste din Franța, mai multe țări și-au revizuit starea securității. Autoritățile din București au convocat o ședintă de urgență pentru a discuta despre legea botezată „Big Brother”, care a fost respinsă anul trecut.

Legea „Big Brother” se referă la obligaţia operatorilor telecom de a reţine timp de 6 luni date despre comunicaţiile telefonice sau electronice ale abonaţilor, pe care trebuie să le pună la dispoziţia organelor de cercetare penală, cu încuviinţarea unui judecător. Aceste date nu privesc conţinutul comunicaţiilor, ci sunt doar date tehnice care stabilesc identităţile celor care comunică, timpii în care are loc comunicaţia, locaţia, etc. Acestă lege a fost respinsă anul trecut, însă după atentatele din Franța, a fost readusă în atenția oficialilor.

Potrivit ministerului de Interne, şedinţa e dedicată situației de securitate la nivelul Uniunii Europene, dar şi măsurilor pentru creşterea capacității de reacție la situațiile de terorism. Iar proiectul pentru Legea „Big Brother” – cel care interzice achiziţionarea de cartele preplătite anonime, dar şi reținerea datelor abonaţilor – va reintra în dezbatere. E considerat un instrument necesar pentru anticiparea acţiunilor teroriste.

Directorul SRI susține că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor amenințări teroriste.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*