Ultimele Știri

Legea adopţiilor se simplifică. Modificările intră în vigoare din 2016

legea adoptiilor
Adopţiile se simplifică. Vor fi termene mai scurte, iar numărul copiilor adoptabili va creşte. Iar cei care adoptă copii vor primi un concediu de acomodare de trei luni, plătit cu 3.300 de lei lunar. Modificările sunt prevăzute într-un proiect de lege adoptat de Guvern, dar care are nevoie de votul Parlamentului.  60 de mii de minori sunt acum în grija statului şi 5 mii intră anual în sistem. Anul trecut au fost adoptaţi mai puţin de 800.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie susţine că noile modificări vor scurta procedurile de adopţie, dar anumite probleme ţin de mentalităţile celor care vor să înfieze.

Din 2016, cei care vor să înfieze un copil nu vor mai aştepta un an pentru găsirea rudelor până la gradul IV ale micuţului, ci doar şase luni. Dacă părinţii biologici ai copilului abandonat nu se prezintă la două termene de judecată pentru a-şi da acordul pentru adopţie, minorul va putea fi înfiat. Orfanul va rămâne cu statutul de copil adoptabil până la 14 ani, când îşi va putea decide singur soarta.

Părinţii adoptivi vor primi şi 40 de ore libere plătite pe an, pentru a se putea ocupa de procedurile de adopţie. Vor avea un concediu de acomodare de trei luni, timp în care vor primi lunar câte 3300 de lei.

Senatorul Sebastian Grapă a încercat de mai multe ori să modifice legea adopţiei.

„Problema principală rămâne adopţia internaţională. Ce se întâmplă cu copiii de etnie şi care au dizabilităţi. Categoria asta este adoptată în special de către străini”, a spus  senatorul Sebastian Grapă.

Din păcate, aceştia sunt cei mai mulţi dintre cei 60 de mii de copii aflaţi în grija statului, dar şi a celor 5.000 care sunt abandonaţi anual. În prezent, doar 4.060 de orfani sunt declaraţi adoptabili şi mai puţin de 1800 de familii sunt atestate pentru adopţie naţională.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*