Ultimele Știri

Leancă: Păstrăm neutralitatea și nu aderăm la NATO

Premierul moldovean Iurie Lencă reia teza potrivit căreia Republica Moldova nu va renunța la neutralitate și motivează că păstrarea statutului actual este imperativă pentru rezolvarea conflictului transnistrean dar și îndepărtarea tuturor temerilor legate de securitate din partea Federației Rusei. 

“Aceasta dovedeşte că apropierea R.Moldova de Uniunea Europeană nu reprezintă o ameninţare pentru interesele de securitate ale Rusiei”, a declarat Leancă.

Premierul moldovean consideră că ţara sa ar trebui să continue discuţiile cu Rusia despre apropierea sa de UE pentru a îndepărta toate temerile şi îngrijorările.

„Nu intenţionăm să creăm tensiuni şi complicaţii în mod inutil. Nu suntem interesaţi de o discordie geopolitică. Suntem ataşaţi acestei abordări şi ne aşteptăm ca Rusia să facă paşi în această direcţie”, a mai spus acesta.

Premierul a afirmat că în Republica Moldova este o coaliţie de guvernământ în care pot existe puncte de vedere diferite. “Este un proces normal. Are loc în toate ţările cu un sistem de guvernare pluripartid. Este important pe termen lung ca toate grupurile puterii să respecte Constituţia şi să se supună prevederilor constituţionale şi legile actuale”, a explicat Leancă.

La începutul săptămânii curente liderul PL, Mihai Ghimpu declara că urmează să introducă în Parlament un proiect de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova în sensul renunțării la statutul de neutralitate al Republicii Moldova și aderarea la NATO. Ghimpu afirma că unica soluție pentru asigurarea securității cetățenilor este aderarea la NATO, deoarece Rusia nu se va opri doar la Ucraina. “Dacă Georgia și Ucraina erau membre NATO, Rusia nu le-ar fi atacat”, suține Ghimpu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*