Ultimele Știri

Lazslo Borbely intră din nou în atenția DNA

Fostul ministru al Mediului Lazslo Borbely a reintrat în atenția procurorilor Direcției Naționale Anticorupție. Anchetatorii au decis revocarea neînceperii urmăririi penale în dosarul în care fostul ministru, actualmente deputat UDMR, este suspectat de luare de mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte. 

Pe 5 ianarie DNA i-a informat pe magistraţii Curţii Supreme că a revocat soluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul lui Borbely şi că a reluat urmărirea penală atât în ceea ce-l priveşte pe fostul ministru al Mediului, cât şi în cazul altor persoane.

Contactat de Mediafax, deputatul UDMR a afirmat că nu ştie nimic despre redeschiderea dosarului. La rândul său, avocatul lui Borbely, Gheorghiţă Mateuţ a declarat că DNA Oradea nu a primit nicio informare de la DNA cu privire la o eventuală revocare a soluţiei de neîncepere a urmăririi penale în cazul clientului său.

În aprilie 2012, Laura Codruţa Kovesi, la vremea respectivă procuror general al României, a explicat că administrarea probatoriului în ceea ce îl priveşte pe Borbely nu va putea fi realizată în lipsa avizului Parlamentului pentru începerea urmăririi penale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea i-au trimis în schimb în judecată pe fostul consilier a lui Borbely şi pe doi administratori de firme, acuzaţi de cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, Borbely ar fi primit prin intermediul consilierului sau personal foloase necuvenite de la cei doi administratori de firme, pentru a determina în schimb funcţionari din Administraţia Naţională „Apele Române”, instituţie aflată în coordonarea Ministerului Mediului şi Pădurilor, să favorizeze societăţile acestora la diferite licitaţii.

Astfel, societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, care i-ar fi renovat şi utilat un apartament în valoare de 80.952 de lei ministrului, a încheiat în perioada 2010 – 2011, cu unităţi din subordinea ANAR, respectiv Administraţiile Bazinale de Apă Someş Tisa, Banat, Olt, Buzău – Ialomiţa, Siret, Prut – Bârlad şi Dobrogea – Litoral, 19 contracte pentru regularizări, amenajări, îndiguiri sau recalibrări ale cursurilor unor ape aflate în administrarea acestor unităţi în valoare de 295.037.846 lei, cu TVA inclus.

De asemenea, firma Azimut Com SRL Acăţari i-ar fi remis lui Borbely foloase necuvenite constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil, proprietate extratabulară a acestuia, în valoare de 112.199 de lei. În schimb, firma respecivă a încheiat în cursul anilor 2010 – 2011 cu Administraţia Bazinală de Apă Mureş trei contracte de specialitate având ca obiect lucrări hidrotehnice şi două contracte de lucrări în subantrepriză cu societatea Lescaci Com SRL Negreşti Oaş.

Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*