Ultimele Știri

Laura Codruța Kovesi la Europa FM, în dialog cu cetățenii

kovesi

De Ziua Națională a României, procurorul șef al DNA Laura Codruța Kovesi, a intrat în dialog cu ascultătorii Europa FM, unde a subliniat cât de important este ajutorul cetăţenilor în lupta anticorupţie, relatează Adevărul.ro.

”Ajutorul cetăţenilor este foarte important, atât prin sesizări, prin colaborare atunci când îi audiem în calitate de martori. Există o stare de aşteptare foarte mare din partea cetăţenilor referitor la ceea ce face DNA. Au fost proteste în care cetăţenii au cerut independenţa DNA, au cerut ca influenţa politică să nu se răsfrângă asupra DNA”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit acesteia, măsurile preventive sunt cel puţin la fel de importante ca rezolvarea dosarelor de corupţie. Una dintre măsurile preventive cele mai bune este modificare legislaţie achiziţiilor publice, astfel încât să nu mai există portiţe pentru sifonarea banilor publici.

”În activitatea noastră punem accent foarte mare pe tot ceea ce înseamnă măsuri preventive. Corupţia nu se rezolvă doar cu dosare penale. Trebuie modificată legislaţia, să se modifice regulile de atribuire a contractelor publice. Trebuie să luăm măsuri preventive pentru a elimina vulnerabilităţile. În legislaţie, încă sunt dispoziţii contradictorii, care permit şefilor unor instituţii să dispună atribuirea unor contracte către anumite firme. Este important ca proiectele de legi să plece de la observaţiile pe care le fac tehnicienii, adică cei care aplică legea. Domeniul achiziţilor este foarte important, pentru că aici se cheltuie banul public”, a subliniat Kovesi.

Răspunzând întrebării unui ascultător referitoare la oportunitatea reintroducerii legii ilicitului, abrogată în 1990, Laura Codruţa Kovesi a spus că pârghiile pe care le au procurorii în prezent sunt suficiente, numai că eforturile DNA trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor, care pune în executare deciziile de confiscare.

”Nu avem legea ilicitului, dar avem alte pârghii, care ne permit să facem confiscări extinse. De exemplu, dacă cineva a primit mită 10.000 de euro, confiscăm acei bani, dar dacă în urma verificărilor stabilim că are o avere mult mai mare pe care nu o poate justifica, facem confiscare extinsă. Este cazul primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Sunt oameni condamnaţi care, după ce sunt eliberaţi din închisoare, se bucură în continuare de averile lor, obţinute ilegal. Din păcate, eforturile poliţiştilor şi procurorilor trebuie susţinute de Ministerul Finanţelor. O persoană care nu-şi plăteşte impozitul, după trei luni i se blochează conturile. Nu înţeleg de ce nu se procedează aşa şi în cazul celor corupţi, pentru care există decizii de confiscare”, a declarat şefa DNA.

Întrebată dacă în DNA există corupţi, Laura Codruţa Kovesi a răspuns afirmativ. În ceea ce priveşte scurgerile în presă a unor informaţii din dosare, şefa DNA a spus că nu este vorba de acte de corupţie.

”Există corupţie şi în DNA. Am avut poliţişti şi procurori care au oferit informaţţii din anchete. Suntem foarte atenţi când instruim şi selectăm personalul. Nimeni din DNA nu are imunitate. De multe ori informaţiile apărute în presă ne încurcă. Există situaţii în care publicitatea ne ajută, dar atunci când apar date din dosare nu ne ajută. Nu neg rolul transparenţei în activitatea noastră, care are şi un caracter preventiv. Unii oameni sunt încurajaţi să ia atitudine să denunţe acte de corupţie, iar alţi oameni sunt descurajaţi să mai comită acte de corupţie”, a mai spus Kovesi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*