Ultimele Știri

Laura Codruţa Koveşi explică relaţia dintre DNA şi SRI

Laura Codruta Kovesi

Laura Codruţa Kovesi susţine că nu o deranjează expresia „binomul SRI-DNA” şi atenţionează Guvernul că cele două instituţii nu ar mai colabora dacă s-ar aloca suficiente resurse instituției pe care o conduce.

Laura Codruţa Kovesi a oferit un interviu pentru Adevărul, în care explică relaţia dintre instituţia care o conduce şi Servicul Român de Informaţii, după ce mai mulţi politicieni au criticat acastă legătură.

„Faptul că într-un comunicat de presă scriem că SRI a sprijinit nu înseamnă că dosarul a fost deschis ca urmare a unei sesizări SRI. Poate însemna că SRI ne-a ajutat să facem un filaj, transcrierea unor convorbiri sau alte activităţi pe care noi nu le putem realiza. Nu înseamnă că SRI a lucrat în dosar. În momentul în care ei ne trimit o sesizare şi noi deschidem un dosar, activitatea SRI s-a oprit. Nu participă la audieri, nu administrează probe, nu fac nimic”, a declarat Kovesi.

Şefa DNA a explicat că doar 5% din dosarele deschise în DNA anul trecut sunt pe baza unor sesizări venite de la serviciile de informaţii, iar restul sunt dosare deschise ca urmare a unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii. Astfel, nu poate fi vorba de o relaţie apropiată între DNA şi SRI.

 

„Noi, de exemplu, nu avem propriul serviciu pentru a face filaje. Avem nevoie. La cine să apelăm? Văd că o parte din cei care critică această colaborare cu SRI sunt în Executiv. OK, daţi-ne mâine suficiente resurse să putem să facem filaj şi interceptări şi vă promit că nu mai apelăm la SRI, o să primim doar sesizări. Sigur, sunt foarte mulţi care şi-ar dori ca doamna Kovesi şi DNA să fie certaţi cu toată lumea, nimeni să nu mai ajute DNA-ul şi să nu mai avem rezultate”, spune Laura Codruța Kovesi.

Şefa DNA si-a exprimat din nou nemultumirea pentru faptul ca Guvernul nu a aprobat inca suplimentarea numărului de procurori.

„N-am primit nici până în ziua de astăzi un răspuns. Cei care ne critică că avem dosare vechi ar putea să facă o majorare a schemei de personal, să primim 50 de procurori şi să mai redistribuim din dosare. Vă dau un exemplu, procurorul care are dosarul Microsoft-EADS mai are 100 de dosare în fişet. Se ajunge într-un blocaj . Mie îmi place că suntem criticaţi că avem dosare vechi, dar dacă într-adevăr susţii lupta anticorupţie, oferă resurse. E uşor să vii să spui că DNA face acum dosar din 2012, dar cu ce ai ajutat DNA-ul, ce i-ai oferit?”, se întreabă Kovesi.

Cu toate acestea, Laura Codruţa Kovesi este convinsă că procurorii anticorupție pe care îi conduce își fac bine treaba: „La cât suntem de verificaţi, nu există niciun risc de abuz. Avem un dublu control, din partea CSM şi din partea instanţelor de judecată. Eu nu cred niciodată că facem prea mult, cred că facem ceea ce trebuie să facem. Cu cât nivelul criticilor creşte din partea anumitor persoane, cu atât sunt mai convinsă că suntem pe drumul cel bun”, a mai spus Kovesi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*