Ultimele Știri

Laszlo Tokes a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluţia de la Timişoara

Laszlo Tokes a fost decorat cu Ordinul de Onoare al Ungariei, pentru rolul pe care l-a avut în Revoluţia din decembrie 1989 de la Timişoara, ”deschizând calea spre libertate a României şi a comunităţii maghiare din Transilvania”, transmite agenţia ungară de presă MTI, citând o decizie publicată în Monitorul Oficial.

Distincţia i-a fost acordată de către preşedintele Ungariei, Janos Ader, la propunerea premierului Viktor Orban, hotărârea în acest sens fiind publicată, vineri, în Monitorul Oficial ungar.

Prin acordarea Ordinului de Onoare, lui Laszlo Tokes îi sunt recunoscute ”curajul şi demnitatea umană – prin puterea exemplului personal în Revoluţia de la Timişoara care a dus la răsturnarea dictaturii comuniste, deschizând astfel calea spre libertate a României şi a comunităţii maghiare din Transilvania – o recunoaştere excepţională”, arată MTI, citând decizia publicată în Monitorul Oficial.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.

Klaus Iohannis anunţa, în 3 martie, într-o conferinţă de presă, că a luat act de deciziile instanţelor în procesul prin care Laszlo Tokes a contestat hotărârea Consiliului de Onoare al Ordinului ”Steaua României”, de retragere a aceste dinstincţii politicianului de etnie maghiară.

Tokes a primit Ordinul Naţional „Steaua României”, cea mai înaltă distincţie oferită de statul român, în grad de Cavaler, în decembrie 2009, la 20 de ani de la Revoluţie, printr-un decret al preşedintelui Traian Băsescu.

În 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară ”Balvanyos” de la băile , din Covasna, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat apoi, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”. Participanţii la eveniment au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari”.

Vicepreşedintele PSD Corina Creţu, în prezent comisar european, a solicitat public retragerea decoraţiei, iar fostul premier Victor Ponta a anunţat că va contrasemna decretul preşedintelui emis în acest sens.

Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional ”Steaua României” a luat, pe 20 noiembrie 2013, această decizie, cu cinci voturi ”pentru” şi o abţinere. Din consiliu făceau parte academicianul Ionel Haiduc, generalul Constantin Degeratu, medicul Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu, deţinători ai distincţiei.

Pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti i-a respins lui Tokes contestaţia faţă de decizia consiliului de onoare de retragere a decoraţiei. Decizia CAB a fost reconfirmată de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 25 februarie.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*