Ultimele Știri

Laptopul abandonat de teroriști a devenit o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii belgieni. Ce au descoperit

politie belgia laptop

Capitala Belgiei, Bruxelles, a fost zguduită săptămâna trecută de două explozii puternice, una la aeroport și cea de-a doua la metrou. 35 de persoane au murit și peste 250 au fost rănite în urma atentatelor teroriste revendicate de gruparea Stat Islamic.

Jihadiştii care au atacat aeroportul şi metroul din Bruxelles, săptămâna trecută, au căutat pe internet informaţii despre biroul şi locuinţa premierul belgian Charles Michel, reiese din datele recuperate de pe un laptop al islamiştilor, recuperat dintr-un tomberon după atentate, relatează BBC News.

Potrivit cotidianului De Tijd, pe computer se aflau fişiere cu planuri şi fotografii ale clădirii unde se află biroul premierului, situate pe aceeaşi stradă cu staţia de metrou Maelbeek, unde Brahim el Bakraoui s-a aruncat în aer.

Pe de altă parte, ziarul De Standaard scrie că biroul lui Michel a fost numai unul dintre sutele de subiecte căutate de atentatori pe internet.

Laptopul abandonat a devenit o sursă vitală de informaţii pentru anchetatorii belgieni, care îl caută în prezent pe al treilea terrorist de la aeroport. Se crede că acesta a fugit când valiza sa capcană nu a explodat.

Autorităţile belgiene au trimis FBI copii ale hard disk-urilor din calculator.

De altfel, oficialii americani au promis că vor acorda asistenţă în orice formă posibilă autorităţilor belgiene în lupta de combatere a terorismului şi în eforturile de distrugere a celulei teroriste care a planificat atentatele din Paris şi pe cele din Bruxelles.

Sâmbătă, preşedintele Barack Obama a confirmat că agenţii FBI lucrează împreună cu autorităţile belgiene. În timp ce mai mulţi oficiali americani au susţinut că agenţiile belgiene de securitate sunt suprasolicitate şi încetinite de luptele politice interne, de probleme finaciare şi culturale, inclusiv diferenţa lingvistică dintre valoni şi flamanzi.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*