Ultimele Știri

Laptele românesc va dispărea de pe piaţă | Fermierii protestează, guvernul tace

Protest fermieri

Eliminarea cotelor de lapte în Uniunea Europeană începând cu 1 aprilie îi va permite României să importe lapte mai ieftin din alte ţări, însă există riscul ca fermierii locali să dispară. Din această cauză sute de crescători de bovine şi ovine au protestat, astăzi, în Bucureşti şi la Cluj.

Pe lângă eliminarea cotei la lapte, nemulțumirile micilor fermieri sunt cauzate de întârzierea subvenţiilor pentru animale, de intenţia guvernului de a diminua subvenţia pe cap de animal şi tergiversarea aprobării Normelor metodologice la Legea pajiştilor.

„De la Revoluţie, guvernanţii nu au avut niciun proiect politic pe termen scurt şi mediu, de circa 10 ani, care să privească agricultura. Suntem sufocaţi de taxe şi impozite, pe care nu le mai putem suporta pentru că nu avem de unde să le plătim”, a declarat Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului National al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Oamenii au purtat pancarte cu mesaje împotriva ministrului Agriculturii, Daniel Constantin şi au dominat fundalul sonor al Capitalei mereu aglomerate de vehicule cu sunete de talangă și de tulnice, încât s-a auzit şi la şefia Guvernului.

Premierul Victor Ponta s-a arătat deranjat de protestul fermierilor din Piaţa Victoriei, iar în şedinţa de guvern de astăzi, l-a certat pe ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

„Domnul ministru, ştiam că aveţi toţi banii… De ce sunt supăraţi fermierii?”, l-a întrebat pe un ton dojenitor Ponta pe Constantin. Ministrul a explicat că a fost o mică întârziere la plata subvenţiilor, însă acum banii sunt în cont şi vor fi făcute plăţile. „Dacă au banii de ce protestează? De ce nu protestează la dvs că e mai mult loc, de ce protestează la Guvern?”, a continuat Ponta pe acelaşi ton.

Constantin a început să spună că fermierii mai au şi alte nemulţumiri, care nu ţin doar de ministerul pe care îl conduce, însă premierul l-a întrerupt trimiţându-l să dialogheze cu oamenii din stradă şi să lămurească problemele.

Nu ştim dacă vor fi rezolvate aceste probleme, însă motive de îngrijorare există atât pentru micii fermieri ai Românie, cât şi pentru restul populaţiei, care nu va găsi lapte românesc în magazinele din ţară.

Conform estimărilor, odată cu eliminarea cotelor la lapte începând cu 1 aprilie, ar putea dispărea 60% din fermele de vaci româneşti, chiar dacă această măsură ar urma să ducă la scăderea preţurilor la produsele lactate în toată Uniunea Europeană.

Protestele fermierilor din România nu sunt singulare, fiindcă ieri şi astăzi au protestat alţi zeci de proprietari ai unor ferme mici la Bruxelles, în faţa Parlamentului European, faţă de ceea ce, consideră ei, o politică de falimentare. Fermierii au incendiat drapelele cu logourile marilor producători mondiali de lactate şi au stropit jandarmii şi sediul Parlamentului European cu mii de litri de lapte.

Protest fermieri Bruxelles

Protest fermieri Bruxelles

Protest fermieri Bruxelles

Protest fermieri Bruxelles

Introdus în urmă cu trei decenii de Uniunea Europeană, regimul cotelor de lapte în spaţiul comunitar a avut scopul de a limita supraproduţia de lactate şi de a echilibra piaţa. Renunţarea la acestea, stabilită încă din 2003, răspunde, în opinia Comisiei Europene, cererii tot mai mari de pe piaţa mondială a lactatelor şi oferă producătorilor posibilitatea de a se extinde pe aceasta. Adică a marilor producători.

Marii procesatori deja anunță fermierii că nu le mai cumpără laptele sau reduc prețul astfel încât producătorul să nu își acopere cheltuielile. Aș da un singur exemplu. SC Ferma Poroschia din județul Teleorman, care are 140 de bovine, a fost anunțată de Danone că nu îi mai cumpără laptele. La nivelul țării sunt numeroase exemple. O să dăm laptele la porci”, a declarat președintele Sindicatului Național al Crescătorilor de Bovine, Ștefan Muscă.

După aderare, cota ţării noastre a fost de aproximativ 3 milioane de tone de lapte anual, dar niciodată nu s-a produs mai mult de 75%.

Comentarii prin Facebook

5 Comentarii on Laptele românesc va dispărea de pe piaţă | Fermierii protestează, guvernul tace

  1. Asta-i ultima! Și fermierii de ce să mai existe dacă ajungem să importăm laptele? E atât de ieftin laptele nostru, cu cât naiba să-l importăm?

  2. produsele marilor procesatori de lapte care nu cumpara laptele autohton ar trebui boicotate. ei vor importa lapte de o calitate indoielnica plina de antibiotice si altele numai lapte nu se poate numi.dar noi cumparatori pt cateva banuti in minus haideti sa omoram productia locala.

  3. La bunica mea ii da 50 bani/litru. Cu cât vor mai ieftin!!!! Asta ii bătaie de joc!!! Cu ce sa se mai întrețină pe lângă minunata pensie de 450 lei?!?!?

  4. nu-i de glumit,UE ne-a distrus industria acum distruge zootehnia ,pamintul il cumpara bucata cu bucata ,iar noi vum fi din nou sclavi datorita guvernantilor corupti si incapabili

  5. E clar ca UE doreste falimentarea micilor nostri fermieri ca apoi sa le cumpere pe 2 bani marile companii europene ,sa ne oblige in felul asta sa cumparam dela ei nemaivind de unde nici macar direct de la micul producator, iar dupa aceia trptat treptat sa inlocuiasca laptele de la tita vacii cu lapte praf obtinut din orice altceva, nu din laptele adevarat care nu va mai exista….Si uite asa vom go obligati sa bemce vor ei .In cel mai bun caz …marile companii vor cumpara pe nimic fermele micilor prod. si le vor transforma in mari cmpanii cu prod. din lapte romanesc cu mana de lucru ieftina dar produs finit mai scump(ex.concernul grec ce a preluat o fabrica de prod lactate rom. si care ne vinde deja in supermarcheturi asa zise produse de renume grecesti ,produse la noi…….mori…laptele nostru si mana de lucru rom )

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*