Ultimele Știri

La un an, unde sunt banii din acciza pe combustibil?

La 1 aprilie s-a făcut un an de când Guvernul a introdus acciza suplimentară pe combustibil. Câţi bani s-au strâns şi ce a făcut Ministerul Finanţelor cu ei nu se ştie, se presupune doar că benzina va acoperi golul bugetar rezultat din scăderea TVA începând cu 1 iunie.

Aşadar dăm benzină pe pâine! Ceea ce ne promitea Guvernul anul trecut, precum că introducerea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant va produce venituri în buget pentru a construi noi autostrăzi, a venit ca o manevră a lui Victor Ponta pentru a acoperi deficitul bugetar, iar veniturile în plus să-i permită reducerea TVA-ului.

Anul trecut în buget nu erau bani. În T1 2014 veniturile au fost realizate în proporţie de 94,6% faţă de program şi asta având în vedere că a redus drastic cheltuielile faţă de program (89% în T1). Deficitul creat a nevoit guvernul să introducă două noi taxe (taxa pe stâlp şi acciza de 7 eurocenţi la litrul de combustibil). Aşa au venit şi mulţi bani la buget. 

În T1 2015, bugetul e pe plus datorită TVA-ului (plus 20% faţă pe primele luni din 2014, adică 1,6 mld. lei), din accize (plus 14%, adică 500 milioane lei) şi impozit pe salarii (plus 11%, adică 400 mililoane lei).

Câţi bani au venit la buget din acciza pe carburant nu se ştie exact, fiindcă legea nu lasă Ministerul Finanţelor să evidenţieze distinct în buget o taxă. Totuşi din estimările noastre, cei mai mulţi bani (25%) din totalul accizelor vin de la combustibil. Adică peste 1 miliard de euro s-a adunat în buget într-un an de zile numai din această acciză. Câţi din ei s-au dus în autostrăzile promise, din nou, nu se ştie. 

Datele CNADNR arată că până la finalul acestui an vor fi finalizate doar 17 kilometri de autostradă noi. Tronsoanele care au fost planificate pentru a fi deschise traficului rutier în 2015 sunt:

  • Nădlac – Arad – 10,664 km
  • Bucureşti – Ploieşti – 6,5 km

17 kilometri de autostradă vor apărea în 2015 şi un alt miliard de euro de euro se va adăuga în bugetul nostru din acciza pe combustibil. Să sperăm că prin acciza de 461 de euro pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb şi 430 de euro pentru motorină ne vom achita alimentele şi nu vom finanţa viitoarele alegeri locale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*