Ultimele Știri

La nostra Famiglia, Titu Bojin, primarii și asociații

Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, membru al Partidului Social Democrat, a controlat tot ce mișcă în județ prin atribuirea de contracte și distribuirea banilor publici către firmele de casă și asociații săi. 

Procurorii annticorupție ne arată schemele prin care acesta și-a creat o structură de tip mafiot, asemănătoare familiilor mafiote italiene. Titu Bojin și-a construit o rețea mafiotă în care erau implicate zeci de persoane cu funcții importante în administrația publică, șefi în cadrul companiei naționale SNCFR și diverși escroci locali. Prin intermediul firmelor de casă aceștia spoliau bugetele locale și apoi erau împărțiți în funcție de implicarea în afacerile oneroase. 

bojin-ridicat-de-mascati

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit că cel puțin 17 primari din județul Timiș au fost implicați în rețeaua mafiotă controlată de Titu Bojin. În urma descinderilor au fost audiaţi primarul oraşului Buziaş, Alger Viorel Ilaș, primarul oraşului Recaş, Paul Teodor, primarul comunei Boldur, Constantin-Cristian Stoi, primarul comunei Parţa, Mihai Petricaş, primarul comunei Otelec, Csaba-Zoltan Szabo, Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, primarul comunei Satchinez, Dan Florin Ion, primarul comunei Beba Veche, Ioan Bohancanu, primarul comunei Margina, Ionel Costa, primarul comunei Jimbolia, Darius Adrian Postelnicu, primarul comunei Comloşu Mare, Ovidiu Nicolae Ştefănescu, primarul comunei Chevereşu Mare, Marcel Muia, primarul comunei Cărpiniş, Ioan Sima, primarul comunei Şandra, Luchian Savu, primarul comunei Lovrin, Vasile Graur, primarul comunei Birda,Gheorghe Marius Stoian, şi primarul comunei Voiteg, Tudor Nicolae Marinescu.

Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiș şi Mihoc Marcel, consilier judeţean, au determinat funcţionari de decizie din cadrul unor instituţii publice, societăţi de stat sau primării să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte în baza cărora, firmele controlate de un apropiat pe nume Didilă George (S.C. Ecomet West S.R.L, S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L ) să furnizeze produse la prețuri supraevaluate sau care nu erau necesare, în dauna entităților respective.

marcel-mihoc-plen-cj-timis-600x445Marcel Mihoc – Consilier Județean 

În perioada mai – iulie 2014, Bojin Titu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Timiș, folosindu-se și de influenţa şi autoritatea derivată din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid, a determinat funcționari din cadrul Administraţiei Bazinale a Apelor Banat să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a trei contracte de furnizare produse către S.C. ECOMET WEST S.R.L., producându-se astfel o pagubă persoanei juridice achizitoare, întrucât nu era necesară achiziţionarea respectivelor produse, în valoare de 69.901,28 lei.

În perioada iunie-noiembrie 2014, prevalându-se de poziția sus menționată, Bojin Titu, împreună cu Mihoc Marcel, consilier judeţean în Consiliul Judeţean Timiş, i-au determinat i-au determinat pe funcţionarii publici din cadrul Direcţiei Regionale Drumuri şi Poduri Timişoara, să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu în scopul atribuirii către S.C. ELECTRO SIG STAR S.R.L., prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a patru contracte de furnizare produse a căror contravaloare nu a fost încă achitată.

În cursul anului 2014, Didilă George, pentru a-i determina pe edilii sau pe directorii instituţiilor de pe raza judeţului Timiş să încheie contracte cu societăţile pe care le controlează, a invocat în discuţiile pe care le-a avut cu aceştia, relaţiile apropiate în care se află cu preşedintele Consiliului Judeţean Bojin Titu şi consilierul Mihoc Marcel, importanţi factori de decizie la nivel judeţean, în ceea ce priveşte alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea încheierea contractelor de achiziţie publică.

De multe ori, menționarea, în cadrul discuţiilor a acestor relaţii apropiate, precum şi tonul agresiv adoptat de către Didilă George, îi determina pe funcţionari să acţioneze cu celeritate în sensul dorit de acesta.

În unele cazuri, inculpații Bojin Titu și Mihoc Marcel au fost cei care i-au determinat pe respectivii funcționari publici să îşi exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a contractelor către firmele administrate de către Didilă George.

În aceeași perioadă, în relaţia cu şefii Depourilor S.N.C.F.R. Călători S.A., pentru a-i determina pe funcţionarii publici aflaţi în subordinea companiei feroviare să încheie contracte cu societăţile comerciale pe care le controla, Didilă George a invocat în discuţiile pe care le purta, relaţiile apropiate în care se afla cu unul dintre directorii societăţii feroviare, Gavriş Teodor Alexandru.

Acesta din urmă era, la acel moment, factorul de decizie la nivelul companiei, în ceea ce priveşte aprobarea necesarului de materiale destinate achiziţionării, cât şi pentru alocările de fonduri bugetare, aspecte cunoscute de funcţionarii cu care urmărea să încheie contractele de achiziţie publică.

Mai mult, Gavriş Teodor Alexandru i-a determinat pe funcționarii publici din subordine să-și exercite în mod defectuos atribuţiile de serviciu, în sensul atribuirii, către firmele controlate de inculpatul Didilă George, prin fraudarea procedurilor de achiziţie publică, a unor contracte de furnizare produse.

Teodor Gavriș mai este anchetat și în dosarul omului de afaceri Călin Mitică, proprietar al Fabricii 16 Februarie din Cluj Napoca și a firmei de transport feroviar de marfă Transferoviar Grup.

În dosar, procurorii DNA susțin că omul de afaceri Călin Mitică ar fi dispus plata unei sume de aproximativ 500.000 de lei, în contul firmei Tevpag SRL, sub forma unei mite disimulate, pentru ca directorul CFR Călători să își îndeplinească cu rea credință atribuțiile de serviciu.  În acte, firma Tevpag SRL era patronată de mama lui Gavriș, Ileana Gavriș.

Datorită implicării lui Teodor Gavriș, în toate contractele, produsele care trebuiau livrate de Ecomet West aveau preţuri supraevaluate, depourile CFR Călători fiind prejudiciate în total cu peste 191.000 de lei. Astfel, Depoul Bucureşti a fost prejudiciat cu 19.304,83 de lei, Depoul Arad – cu 22.875,57 lei, Depoul Timişoara – cu 19.488,11 lei, Depoul Braşov – cu 22.190,40 lei, Depoul Sibiu – cu 18.915,26 lei, Depoul Galaţi – cu 15.368,78 lei, Depoul Cluj – cu 24.747,65 lei, Depoul Iaşi – cu 20.399,24 lei, Depoul Suceava – cu 19.799,16 lei şi Depoul Ploieşti Sud – cu 8.579,39 lei.

gavris-465x390Teodor Alexandru Gavriș

Didilă George a mai beneficiat și de sprijinul lui Protopopu Gabriel Telu și Cosmineanu Daniel Ninel, care, în plus, i-au permis acestuia accesul la informații ce nu erau destinate publicităţii, la acel moment. Informaţiile reprezentau intenţia unei alte societăţi comerciale de a participa la o procedură de achiziţie cu atribuire directă, precum si ofertele financiare ale respectivei societăţii în legătură cu achiziţia publică.

La data de 14 august 2014, pentru un astfel de „ajutor”, Didilă George a oferit cu titlu de mită suma de 2.000 lei şefului Biroului Aprovizionare din cadrul Depoului Cluj, Cosmineanu Daniel Ninel, pentru ca acesta din urmă să atribuie un contract de furnizare produse către una din firmele controlate de Didilă George. De asemenea, o altă acţiune realizată de Didilă George pe lângă şefii Depourilor a constat în impunerea unei sume minime, în valoare de 20.000 lei, pentru care trebuia efectuate comenzi, acesta nefiind de acord cu comenzile având valori mai mici decât suma respectivă.

Totodată, în unele situaţii Didilă George a instigat funcţionarii publici şi cu privire la achiziţionarea unor produse care nu se aflau în necesarul de bunuri al Depourilor respective la acel moment, impunând cumpărarea acestora pentru a creşte valoarea facturii până la suma de 20.000 leiCa și mod de operare Didilă George, transmitea trei oferte de la societăţi distincte şi de pe adrese de e –mail diferite, pentru a oferi funcţionarilor publici posibilitatea ca aceștia să creeze o aparenţă de legalitate în derularea procedurii de achiziţie publică.

Acest mod de operare al inculpatului Didilă George, de a instiga funcţionarii publici să săvârşească infracţiuni de abuz în serviciu, este folosit cu ocazia încheierii tuturor contractelor de achiziţie publică la nivelul judeţului Timiş şi în unele cazuri chiar şi la nivelul Depourilor S.N.C.F.R, contracte în valoare totală de 754.777,73 lei (167.728,36 euro).

Didilă George, Mihoc Marcel, Gavriş Teodor, Protopopu Gabriel Telu Alexandru și Cosmineanu Daniel Ninel au fost arestați pentru 3o de zile.

Procurorii au decis ca preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, să fie cercetat sub control judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, începând din 11 decembrie până în 8 februarie 2015 inclusiv

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*