Ultimele Știri

La mulți ani Jandarmeriei… ‘cu executare’!

ziua jandarmeriei

Astăzi este ziua Jandarmeriei Române. Jandarmii sărbătoresc 165 de ani de funcționare neîntreruptă a Jandarmeriei, după cum declara. Înființată la 3 aprilie 1850, momentul în care  domnitorul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a promulgat ,,Legiuirea pentru reforma corpului slujitorilor în jandarmi’’, Jandarmeria a trecut prin diferite forme de organizare și subordonare.

Alexandru loan Cuza a inclus acest corp în cadrul armatei permanente şi, astfel, Jandarmeria a devenit o armă a oştirii române.

În timpul lui Carol I, la 1 septembrie 1893, Jandarmeria se constituia ca instituţie a statului, acreditată cu asigurarea securităţii şi ordinii publice, în special în mediul rural, acolo unde trăia şi muncea peste 75% din populaţia ţării.

Decretul nr. 167 din 1949 au fost înființate Trupele de Securitate prin preluarea de la Jandarmerie a Regimentului de Jandarmi Pedeștri, batalioanele teritoriale, centrele de instrucție și unele subunități logistice.

Dupa 1990, Jandarmeria a aparținut pentru scurt timp MApN și apoi a trecut în subordinea MAI și folosită în același scop, de REPRESIUNE împotriva populației civile active care dorea democrație reală și libertate. Cele mai cunoscute intervenții sunt cele din Piața Universității din 1990. Nici anii ce au urmat nu au fost unii de glorie pentru Jandarmi, ei au fost învinși în mod rușinos de minerii conduși de Miron Cozma la Costești. Faptele acestora de vitejie s-au observant mai ales la inundații și înzăpeziri.

380815_164904280279708_140089839427819_186479_1580554229_n

Misiunea lor de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale a eșuat și eșuează lamentabil. În 2011 o intervenție total disproporționată a jandarmilor împotriva unui mic grup de 12 persoane ce sărbătoareau Ziua Internațională a Drepturilor Omului pe treptele TNB, la Borna Km 0 al Democrației și Libertății, pe 10 decembrie a arătat adevărata față a acestui monstru latent, Jandarmeria.

Intervenția a dus la reținerea ilegală și amendarea abuzivă a cetățenilor. Aceștia au anulat cu greu în instanță amenzile, faptele jandarmilor fiind acoperite de șefii lor și chiar Guvernul Ponta I. Intervențiile din Piata Univerisității în ianuarie 2012 au avut drept scop infiltrarea protestatarilor și crearea de dezordine și busculade pentru a speria societatea ce se putea alătura maratonului protestatar ce a dus la căderea a două Guverne, Boc și Ungureanu.

Incidentele din 15 ianuarie au fost organizate împreună cu o parte a suporterilor echipei Dinamo, suporteri susținuți financiar de UNPR, partidul generalului izmenelor, ministrul de Interne, Oprea. Deși reclamate de opoziția USL, abuzurile jandarmilor au continuat sub oblăduirea guvernelor Ponta. Chiar a doua zi după instalarea guvernului USL, protestatarii veniți să depună o petiție la MAI prin care cereau “anchetarea TORȚIONARILOR din Jandarmerie” au fost arestați cu violență și amendați chiar în fața MAI sub camerele de filmat ale presei uluite.

12-21-revolutie-2

Abuzurile au continuat aproape la fiecare protest din București și s-au extins apoi în 2013 și în Cluj-Napoca, Brașov sau în micuța localitate Pungești din județul Vaslui. Reprezentanții Jandarmeriei în Comisia de avizare a adunărilor publice din Primăria Capitalei au forțat de fiecare dată interzicerea adunărilor publice în locuri vizibile și au încercat să interzică definitiv în mod abuziv sau să intimideze organizatorii și să le mute pe străzi lăturalnice departe de ochii opiniei publice.

Protestele împotriva proiectului de la Roșia Montană a pus Jandarmeria într-o situație specială. Protestatarii erau prea mulți pentru a putea interveni în forță și marșurile au demonstrat principiul constituțional, iar adunările publice nu se supun niciunei notificări sau birocrații. Dreptul la liberă întrunire și dreptul la liberă exprimare nu se supun aprobării. Noțiunea de aprobare nici nu apare în lege, dar Jandarmeria a reușit să păcălească o mare parte a presei care folosește cuvântul “autorizație” când relatează despre adunările publice de protest.

De data aceasta Jandarmeria și-a dovedit obediența din plin. După primele săptămâni de proteste în care lucrurile s-au desfășurat pașnic, normal, jandarmii au trecut la violență, amenzi și reclamații penale contra protestatarilor. Procesele verbale au fost anulate în instanță, iar reclamațiile penale au fost închise cu rezoluția “fapta nu există”.

Cele mai cunoscute “fapte de vitejie” ale Jandarmeriei sunt însă cele de la Pungești. Un mapamond întreg a urmărit cum hoarde de jandarmi se năpusteau asupra unor bătrâni, bătrâne, femei și copii neînarmați, speriați, dar pașnici în apărarea satului lor. Documentele arată că operațiunea Pungești a fost premeditată pentru îngrădirea drepturilor locuitorilor din Pungești.

Un personaj cheie este șeful de astăzi al Jandarmeriei, generalul Mircea Olaru. Acesta a planificat și desfășurat operațiuni militare împotriva sătenilor încălcând toate normele statului de drept. Rezoluția procurorilor de la Parchetul Curții Militare de Apel arată că acesta a semnat documentele cu gradul de general deși era doar colonel fiind cercetat destul de lent de Parchetul Militar Iași pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals.

Alături de șeful Jandarmeriei sunt cercetați și alți ofițeri, printre care și prim-adjunctul său, generalul Vasilică Ovidiu, care a fost avansat general deși se afla în cercetări pentru abuz în serviciu. Alte sute de jandarmi sunt cercetați alături de șefii lor. Urmările acțiunilor lor au fost înlăturate și toți localnicii din Pungești au fost scoși de sub urmărire penală și procesele verbale de amendă au fost anulate de instanță arătând caracterul abuziv al acțiunilor jandarmilor.

Astăzi, la ceas aniversar, jandarmeria este condusă de un personaj caricatural, un pericol pentru siguranța națională. Mircea Olaru este cunoscut pentru pierderea cifrului de  stat în zona de luptă Kandahar din Afganistan, însă nu este singurul incident diplomatic creat de către actualul șef al Jandarmeriei Române. Acesta a fost reținut câteva ore bune de către poliția militară americană în Kosovo pentru că se deghizase în soldat american ca să își cumpere băutură mai ieftin din magazinul special al americanilor. Lacomia lui l-a dat de gol în magazin.

O altă faptă de arme remarcabilă este și alertarea trupelor KFOR după explozia unei mașini în apropierea bazei românești. Când au sosit întăririle românii își vedeau de treabă liniștiți, totul fusese doar un atac de panică al comandantului.

Pentru faptele lui de eroism, generalul Mircea olaru a fost decorat de către președintele Klaus Werner Iohannis cu ordinul „Steaua Romaniei” în grad de ofițer.

Bravo! La mulți ani Jandarmerie!….. ‘cu EXECUTARE’!

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*