Ultimele Știri

La Dragonul Roșu, TVA-ul declarat cu 142% mai mult

După controalele repetate ale Fiscului, firmele care îşi vând marfa în complexul comercial Dragonul Roşu au fiscalizat sume cu 45% mai mari prin emiterea de facturi cu TVA, au plătit în vamă cu 65% mai mult TVA aferentă produselor importate şi au declarat cu 142% mai mult TVA de plată în ultimul trimestru din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. 

În total, inspectori fiscali din cadrul Direcţiei Antifraudă au controlat şi monitorizat 4.690 de firme. Toate acestea îşi desfăşoară activitatea în 112 dintre cele mai importante centre comerciale angro din România, în cadrul operaţiunii „Cristal”. Aceasta operațiune  s-a derulat la nivel naţional în perioada 19 octombrie 2015 – 28 februarie 2016.

Prin operaţiunea “Hermes”, Fiscul a început destructurarea lanţurilor tranzacţionale frauduloase şi eliminarea intermediarilor cu potenţial fraudulos interpuşi în lanţurile şi circuitele de comerţ angro. Acest lucru a determinat o creştere semnificativă a gradului de conformare fiscală a comercianţilor finali, se arată într-un comunicat remis presei.

Firmele care au puncte de lucru, sedii sociale sau domicilii fiscale în zona complexului Dragonul Roşu, au început să emită facturi fiscale şi au declarat cu 142% mai mult TVA de plată în trimestrul IV din 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014.

În cadrul operaţiunii “Cristal” au fost identificate prejudicii pentru asigurarea recuperării cărora au fost instituite 71 de măsuri asigurătorii asupra unor active identificate în valoare totală de 16,78 milioane lei.

Au fost constatate şi contravenţii pentru sancţionarea cărora inspectorii antifraudă au dispus amenzi în valoare de 28,9 milioane de lei, confiscări de bunuri, venituri şi numerar în valoare totală de 18,1 milioane de lei şi suspendarea activităţii comerciale a 28 de puncte de lucru.

În cazul a 233 de contribuabili a fost interzisă desfăşurarea activităţii simultane de comerţ angro şi cu amănuntul în aceeaşi suprafaţă de vânzare.

Inspectorii antifraudă au oprit şi verificat în total 41.384 mijloace de transport marfă, care au tranzitat intrările şi ieşirile din centrele angro – în medie, 354 mijloace de transport zilnic.

Scopul acțiunii a fost să crească  gradul de conformare fiscală şi al destructurării circuitelor frauduloase interpuse pe lanţurile de aprovizionare, fapt care să înceapă de la importuri şi până la beneficiarii finali.

Operaţiunea „Hermes” a fost declanşată în luna octombrie a anului trecut. Ea  valorifică informaţiile colectate în scopul investigării şi destructurării reţelelor evazioniste utilizate pentru disimularea operaţiunilor de import şi comercializarea frauduloasă a mărfurilor de provenienţă extracomunitară, inclusiv în complexul comercial Dragonul Roşu.

Fiscul atenţionează clienţii centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege. Este vorba de facturi, chitanţe, documente de însoţire, dar și altele de acest gen,  pentru toate mărfurile cumpărate. Astfel, monitorizarea şi controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale care sunt iată destul de controversate. 

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*