VIDEO: Kovesi vrea ca demnitarii şi aleşii condamnaţi definitiv pentru corupţie să îşi piardă automat funcţiile

kovesi

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, duminică, la Pro TV, că s-ar impune o modificare legislativă prin care persoanele cu funcţii înalte în stat care au fost condamnate definitiv pentru corupţie să îşi piardă automat funcţiile şi propune o dezbatere la nivelul societăţii pe această temă.

„Am văzut de foarte multe ori situaţii în care persoane care au deţinut funcţii importante au fost condamnate definitiv şi cu toate acestea şi-au păstrat poziţia. Au fost parlamentari, spre exemplu, care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie şi cu toate acestea au continuat să fie parlamentari, nu şi-au pierdut funcţia, au continuat să meargă în Parlament, să voteze legi, să primească salariu”, a spus Kovesi.

Procurorul şef al DNA se referă, în principal, la cazurile de condamnări la pedepse cu închisoare cu suspendare. În cazul parlamentarilor, aceste sentinţe nu presupun de cele mai multe ori restrângerea drepturilor electorale, astfel încât aceştia pot rămâne în funcţii şi pot candida din nou. Într-o situaţie asemănătoare se află şi primarii şi restul aleşilor locali.

Kovesi afirmă că ar fi nevoie de o „dezbatere la nivel de societate”, dacă modificarea propusă se impune sau nu, şi precizează că DNA este de părere că persoanele condamnate definitiv pentru fapte de corupţie nu ar mai trebui să poată exercita „funcţi de care s-au folosit sau funcţia în care au făcut fapte de corupţie”.

„Poate la nivel de societate ar trebui să ne gândim dacă nu cumva astfel de situaţii pot fi rezolvate şi legislativ, mai ales atunci când avem hotărâri de condamnar definitivă”, a spus Kovesi.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *