Ultimele Știri

Kovesi: ”Modul de organizare a DNA este un model inedit în Europa”

kovesi

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi că DNA a devenit un model inedit în Europa prin modul de organizare. Responsabil pentru acest lucru este și fostul șef Daniel Morar, susține Kovesi, potrivit Agerpres.

În cadrul unui interviu, procurorul șef al DNA a vorbit despre rezultatele pe care le-a obținut DNA în ultimii zece ani și despre creșterea „în mod spectaculos” a numărului persoanelor care reclamă fapte de corupție.

„Până la urmă cred că, odată, modul de organizare a DNA, care cuprinde procurori, polițiști, specialiști, este un model inedit în Europa și care dovedește că a funcționat foarte bine, apoi rezultatele pe care DNA le-a obținut în ultimii zece ani — și aici este meritul tuturor celor care, în ultimii zece ani, au lucrat în DNA, inclusiv al fostului procuror șef Daniel Morar, care a lucrat aici opt ani de zile și care a contribuit la obținerea acestor rezultate, și nu pot fi negate. Deci, această încredere a partenerilor externi a fost câștigată în timp. În ultimii ani, noi am fost solicitați ca experți în diverse proiecte europene. Nu doar eu, ca șef al instituției, ci foarte mulți colegi procurori participă mereu la astfel de proiecte — de evaluare a instituțiilor juridice din alte țări, forme de pregătire profesională. Pot să spun că în ultimii ani solicitarea de a participa la aceste evenimente a fost mult mai mare decât în anii trecuți, probabil și datorită rezultatelor care s-au obținut, probabil și datorită modului în care suntem organizați și funcționăm”, a spus Kovesi.

În opinia sa, în urma investigațiilor DNA, a avut loc o schimbare de mentalitate în rândul populației, care reclamă tot mai mult faptele de corupție.

„Cel puțin din evaluările noastre, cred că o schimbare de mentalitate a avut loc. Și dacă mă refer la numărul persoanelor care reclamă fapte de corupție în ultimii doi ani, pot să spun că acesta a crescut spectaculos, raportat la anii anteriori. Anul trecut, cu 75% mai mult persoane față de 2013 au venit la DNA și au depus plângeri. Anul acesta, peste 40% este procentul de creștere al persoanelor care denunță fapte de corupție. Cetățenii au devenit mult mai conștienți de faptul că acest fenomen este unul grav, mulți dintre ei au devenit conștienți de faptul că nu trebuie să dea mită pentru a-și obține drepturile de care beneficiază. Avem foarte mulți funcționari publici care ne reclamă situații în care li se oferă mită pentru a-și îndeplini într-un anumit fel atribuțiile de serviciu”, a adăugat procurorul șef al DNA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*