Ultimele Știri

Kovesi la Bruxelles: Politicienii și funcționarii acționau concertat pentru fapte de corupție

kovesi

Laura Codruța Kovesi, șefa Direcției Naționale Anticorupție, a prezentat marți la Bruxelles un raport despre activitatea instituției pe care o conduce și performanțele obținute cu ocazia dezbaterii publice despre Mecanismul de Cooperare și Verificare(MCV), organism impus României și Bulgariei. 

 Laura Kovesi a declarat că ‘pentru România, corupția a reprezentat o problemă sistemică’.

‘Politicienii, funcționarii acționau concertat pentru fapte de corupție’, mai spune aceasta.

„În 2014, numărul persoanelor trimise în judecată de DNA s-a triplat față de anul 2006, numărul persoanelor condamnate a crescut de 7 ori. Au fost deja condamnați definitiv un fost prim-ministru, 6 miniștri, 15 deputați și 5 senatori.  Din 2007 până în prezent au fost trimiși în judecată 110 magistrați. 

Permanent, am fost preocupați de drepturile fundamentare ale persoanelor și a drepturilor procesuale. Pedepsirea funcționarilor corupți nu e suficientă, ci trebuie îndepărtate cauzele care duc la corupție. Este esențial ca acțiunea justiției să nu fie blocată de contrareacția persoanelor vizate. 

Investigațiile DNA au fost primite cu speranță și încredere de societate, dar au mobilizat un număr important de politicieni. MCV a avut rolul unui observator obiectiv al progreselor înregistrate de România. DNA va continua cu aceeași fermitate aplicarea legii, respectarea drepturilor persoanelor și asigurarea unui act de justiție echilibrat, fără partizanat,” a declarat Laura Codruța Kovesi.

Șefa DNA afirmă că au fost încercări repetate de a influenţa independenţa investigaţiilor, prin iniţiative de modificare a legislaţiei anticorupţie, prin restrângerea instrumenteleor folosite de procurori, prin propuneri abrupte de demitere a unor procurori cu funcţii de conducere sau prin refuzul de a ridica imunitatea politicienilor acuzaţi de infracțiuni de corupţie. Cele mai multe dintre aceste încercări au eşuat doar datorită reacţiei din partea societăţii civile din România, dar şi a partenerilor externi ai României, în primul rând instituţiile europene.

„E incontestabil că luările de poziţie publice ale Comisiei Europene, Parlamentului European, ale reprezentanţilor ambasadelor occidentale la Bucureşti au contribuit esențial la retragerea de pe agendă a unor astfel de propuneri şi au oferit încredere societăţii civile româneşti de a reacţiona ferm faţă de asemenea tentative,” a completat procurorul șef al DNA.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*