Ultimele Știri

Kovesi face declarații surprinzătoare pentru presa străină, despre corupția din România

Şefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat pentru Reuters că nu observă o evoluție pozitivă în ceea ce privește eliminarea corupției din România și că nu înțelege de ce în ciuda anchetelor din ultimul timp, această situație continuă să persiste.

Această argumentează că anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administrațiile locale ar putea fi o explicație pentru corupția care continue să existe în România.

„Până acum nu am observat o diminuare a cazurilor de corupţie în care sunt implicaţi primari de mari oraşe şi preşedinţi de consilii judeţene”, a declarat ea pentru Reuters. „Este destul de greu de explicat de ce, în ciuda anchetelor, această situaţie continuă”, a adăugat şefa DNA. „O explicaţie posibilă ar putea fi anvergura fondurilor publice gestionate de cei care iau decizii în administraţiile locale”, a spus Kovesi, citată joi de Reuters.

Procurorii au deschis anchete împotriva unora dintre cei mai puternici şi bine conectaţi oameni din România, unde corupţia descurajează investitorii, iar evaziunea fiscală şi mita secătuiesc finanţele publice, adaugă sursa citată.

Reuters declară că primarii României sunt puternici, lucru dovedit de faptul că doi primari, din 2004 până în prezent, au ajun sîn funcția de președinte al României.

De unde vine puterea primarilor? Influenţa acestora ar putea proveni din din fondurile publice pe care le controlează – Primăria Bucureştiului şi cele şase primării de sector au un buget anual de aproape 2 miliarde de euro – şi din faptul că lucrează într-o administraţie publică extrem de politizată. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*