Ultimele Știri

Kovesi: Cerem 50 de posturi noi de procurori la DNA

kovesi

Laura Codruța Kovesi a prezentat bilanțul Direcției Naționale Anticorupție unde a prezentat premierele anului 2014 și problemele cu care se confruntă instituția pe care o conduce.

În anul 2014 au avut loc o serie de premiere de la înființarea DNA, respectiv cele mai multe dosare înregistrate și soluționate, cele mai multe rechizitorii și condamnări, precum și cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați. Procurorul-șef al  DNA a cerut deschiderea a 50 de noi posturi de procurori, astfel activitatea direcției ar putea fi blocată din cauza numărului mare de dosare.

„Am să încep cu câteva elemente definitorii pentru 2014, an în care s-a remarcat o creștere semnificativă a eficienței în combaterea corupției și s-au înregistrat o serie de premiere de la înființarea DNA: cele mai multe dosare penale înregistrate, cele mai multe dosare de soluționat, cele mai multe dosare soluționate, cele mai multe rechizitorii, cele mai multe condamnări în dosarele instrumentate, cei mai mulți demnitari de rang înalt investigați”, a afirmat Kovesi, la prezentarea bilanțului DNA pe 2014.

Activitatea DNA poate fi caracterizată prin eficiență sporită în combaterea corupției, investigarea unor dosare complexe și printr-un grad înalt de diversitate a cazuisticii penale iar fundamentul acestei evoluții pozitive l-a constituit efortul substanțial și consecvent al angajaților DNA.

„Cei 86 de procurori care au desfășurat activități de urmărire penală în cursul anului 2014 au avut de soluționat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înființarea DNA. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competența Direcției. Numărul rechizitoriilor a crescut semnificativ în anul 2014, fiind întocmite 317 rechizitorii, ceea ce arată preocuparea procurorilor pentru soluționarea cu precădere a cauzelor cu finalitate judiciară. Datele statistice confirmă eficiența activității DNA, precum și faptul că resursele investigative sunt canalizate către cauzele cu finalitate judiciară”, a susținut procurorul-șef.

Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpați au fost trimiși în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.

„În anul 2014 a fost urmărită exercitarea eficientă a competențelor procurorului în faza de judecată. Activitatea judiciară a fost desfășurată de 28 de procurori, care au participat în ședințele de judecată la peste 10.200 cauze penale. În anul 2014, peste 1.130 inculpați au fost condamnați definitiv, soluțiile pronunțate de instanțe confirmând caracterul obiectiv și profesionist al cauzelor instrumentate de DNA. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menținut ca și în anii anteriori la 9%, sub media europeană, dar trebuie continuată preocuparea pentru creșterea standardelor de calitate”, a arătat procurorul șef al DNA.

Șefa DNA cere 50 de noi posturi de procurori, deoarece activitatea instituției ar putea fi blocată  de numărul mare de dosare.

„Volumul de activitate din 2014 este triplu față de anul înființării Direcției și aproape dublu față de acum 5 ani, deși numărul de procurori a rămas același. Cu toate acestea, numărul de dosare soluționate a crescut în fiecare an, fiind peste 4.100 de dosare soluționate în 2014, cele mai multe dosare finalizate de la înființarea DNA. Deși procurorii au soluționat în fiecare an tot mai multe dosare, ritmul de creștere a dosarelor noi a fost și mai mare, astfel încât am ajuns ca, la sfârșitul anului 2014, să avem încă de soluționat un număr de 5.000 de cauze. Pentru a le putea finaliza ar fi nevoie să nu se înregistreze nici un dosar nou, timp de cel puțin un an. Imaginați-vă presiunea care îl așteaptă pe procuror în fiecare zi în care merge la birou și știe că, indiferent cât de mult lucrează, va fi la fel și în perioada următoare, pentru că zilnic i se repartizea înregistrate”, a afirmat Kovesi, la bilanțul DNA pe 2014.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*