Ultimele Știri

Kovesi: Anchetele au produs panică în clasa politică

kovesi1

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Kovesi, susţine că anchetele din ultima perioadă de timp au produs „o oarecare panică în rândul clasei politice”, fapt ce a dus la încercarea de a limita atribuţiile procurorilor, făcând referire la proiectele de modificare a Codului penal.

„Nu cred că în România s-a inventat măsura arestării preventive în 2015, nici cătuşele nu au fost inventate acum. Cred că anchetele din ultima perioadă de timp au produs o oarecare panică în rândul clasei politice şi cred că acesta este motivul pentru care se încearcă limitarea atribuţiilor procurorilor”, a spus Laura Kovesi, în cadrul emisiunii „După 20 de ani”, difuzată de Pro TV.

Procurorul şef al DNA a precizat că îi este „dificil” să spună că politicienii sprijină lupta anticorupţie.

„Este foarte dificil de spus în condiţiile în care la fiecare două săptămâni ne trezim cu proiecte de modificare a Codului penal sau Codului de procedură penală prin care se încearcă limitarea atribuţiilor sau limitarea posibilităţilor de investigare. Mi-ar fi foarte dificil să spun că actuala clasă politică sprijină lupta anticorupţie”, a mai spus Kovesi.

Procurorul șef al DNA a declarat că exclude existența unor ofițeri acoperiți în instituția pe care o conduce, dar nu are nimic împotriva unor verificări. 

„Nu cred că exista acoperiți în DNA. (…) Mă bazez pe calitatea morală a colegilor cu care lucrez, în primul rând pe acest lucru mă bazez și îmi cunosc colegii foarte bine, le cunosc atitudinea profesională și morală (…) și nu cred că SRI are nevoie de acoperiți în DNA”, a spus Kovesi. 

Șefa DNA s-a declarat totodată de acord cu verificările pentru depistarea unor eventuali ofițeri acoperiți. „Nu am nicio problemă dacă se verifică acum, foarte bine, să se verifice. (…) Deci eu nu cred că sunt ofițeri acoperiți în DNA, dar să se facă verificări”, a mai declarat magistratul.

Șeful Direcției Naționale Anticorupție a spus și că nu a discutat despre dosarele penale nici cu fostul președinte Traian Băsescu, nici cu actualul președinte Klaus Iohannis, nici cu premierul Victor Ponta.

„Pot doar să vă spun doar că după încheierea mandatului domnului președinte Traian Băsescu nu am discutat cu acesta și nu am discutat despre dosarele penale nici cu fostul președinte, nici cu actualul președinte. (…) Nu am discutat niciodată despre dosare cu premierul”.

Laura Kovesi a spus că nu a simțit presiuni directe din partea vreunui politician, în primul rând pentru că nu vorbește cu politicienii decât într-un cadru instituțional, însă presiunile asupra instituției sau asupra procurorilor pot fi atât directe, cât și indirecte. 

Marea majoritate a presiunilor indirecte se fac prin intermediul mass-media, atunci când diverse persoane care dețin funcții importante în stat sau pe care noi le cercetăm fac tot felul de declarații împotriva cărora noi nu putem să ne apărăm.

Un procuror nu poate să iasă public să comenteze un dosar pe care îl are în lucru și e extrem de dificil atunci când o persoană susține, de exemplu, în public, că e un dosar care nu are la bază niciun fel de probă, un procuror nu poate să iasă public și să spună <Știți, eu în dosar am 5 martori, am 3 expertize>”, a explicat Kovesi. 

Șefa DNA a declarat și că procurorii din DNA au un psihic foarte bun: „Ne-am obișnuit cu astfel de atacuri, ele au început să devină o rutină, chiar încep să mă mir atunci când deschidem o investigație importantă și nu ne atacă nimeni. Oarecum suntem obișnuiți, însă când atacurile depășesc o anumită limită, întotdeauna reacționăm: sesizăm CSM, se fac cereri de apărare a reputației sau chiar se face și un caz mai serios prin deschiderea unui proces în justiție.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*