Ultimele Știri

Klaus Iohannis vrea alte două structuri NATO în București

comandamente NATO în România

Presedintele Klaus Iohannis a trimis astăzi o scrisoare prin care cere aprobarea Parlamentului pentru deschiderea în București a două structuri NATO: Comandamentul internațional de divizie și Unitatea de integrare a forțelor Alianței.

Cererea va fi pe ordinea de zi a Birourilor Permanente reunite ale celor două Camere.

“Vă adresez rugămintea ca, în temeiul art. 3 din legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, să supuneţi spre aprobare Parlamentului României înfiinţarea Unităţii de integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit şi a Comandamentului multinaţional de Divizie, sub denumirea Multinational Division South-East Headquarters cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti”, se arată în scrisoarea preşedintelui.

Şeful statului precizează că “în contextul crizei din Ucraina, al acţiunilor agresive ale Federaţiei Ruse în regiune şi a măsurilor NATO prin care se doreşte reconfigurarea posturii militare strategice de apărare şi descurajare a Alianţei, summitul NATO din Marea Britanie a reprezentat un reper pentru testarea solidarităţii Aliate în ceea ce priveşte reafirmarea angajamentului pentru apărarea colectivă”.

Documentul mai menţionază că, pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite la summit, trebuie constituite pe teritoriul aliaţilor din Est (România, Bulgaria, Polonia şi cele trei ţări baltice), a Unităţilor de integrare a Forţelor NATO şi acceptarea ofertei României de constituire şi operaţionalizare a Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est.

“Comandamentului multinaţional de Divizie Sud Est va prelua coordonarea entităţilor Unităţii de integrare a Forţelor NATO dispuse pe teritoriul României şi Bulgariei, fiind în măsură să asigure comanda şi controlul într-o opreraţiune de tip art.5 în flancul de sud est al zonei de responsabilitatea NATO şi va fi pus la dispoziţia Alianţei începând cu anul 2016- capacitatea de operaţională iniţială şi în 2018- capacitatea operaţională finală”, se mai arată în scrisoare.

Ministrul român de Externe explica la începutul acestui an, că Unitatea de Integrare a Forțelor are ca rol sprijinirea forței de reacție rapidă a NATO, care va fi formată din câteva mii de oameni, cu capacitate de desfășurare în teren în foarte scurt timp.

Această forță de intervenție rapidă „are nevoie de aceste centre de comandă și control la nivel local în fiecare stat din flancul estic pentru a putea să fie ușor desfășurată, pentru a se putea face planurile de desfășurare din timp, pentru a se găsi diversele variante de acțiune și pentru a dirija activitatea, nu doar în ceea ce priveste o eventuală acțiune reală, dar și pentru exerciții care se vor face pentru creșterea capacității operaționale a acestor forțe de reacție rapidă”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*