Ultimele Știri

Klaus Iohannis: Voi prezenta Parlamentului o nouă Strategie de apărare a țării

klaus iohannis

Președintele României Klaus Iohannis, comandantul suprem al Armatei, a participat la bilanțul anual al Ministerului Apărării Naționale, alături de premierul Victor Ponta, ministrul Apărării Mircea Dușa și ministrul Internelor Gabriel Oprea.  

Bugetul Ministerului Apărării a crescut, dar insuficient momentan pentru a acoperi problemele sistemului militar din România, afirmă președintele României. 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis la Bilanțul MAPN:

– Particip astăzi pentru prima dată în calitate de preşedinte al României la bilanţul MAPN. Un moment de bilanţ poate fi unul formal sau să fie un raport rece. Daţi-mi voie să va asigur că pentru mine nu este formal. La 1 decembrie 2014, că preşedinte ales, am fost la paradă de la Albă Iulia. De fiecare dată, privindu-i pe militarii noştri, mai tineri sau mai experimentaţi, am văzut patriotism şi onoare. Sunt sigur că acelaşi lucru au văzut şi milioane de români. Sunt momente care ne unesc şi ne inspiră. Iar dumneavoastră, militarii armatei române, ne faceţi de fiecare dată să ne redescoperim mândria. Pentru aceste lucruri vă mulţumesc în numele meu şi al concetăţenilor noştri.

– Va mulţumesc şi va mărturisesc că pentru mine nu există moment mai emoţionant decât salutul drapelului de luptă.

– Consolidarea profilului României în NATO reprezintă un element esenţial. La 11 ani de la aderarea la NATO şi la 8 ani de la aderarea efectivă în Uniunea Europeană, ţară noastră trebuie să-şi consolideze credibilitatea strategică. Credibilitatea reprezintă o valoare naţională. Credibilitatea noastră că naţiune depinde de mai mulţi factori.

– Aşa cum spune şi legea noastră fundamentală, Armata este subordonată voinţei suverane a poporului, dar şi democraţiei. De aceea, nu întâmplător, una dintre primele mele măsuri a fost obţinerea unui consens pentru creşterea bugetului. Este însă reponsabilitatea dumneavoastră ca acest efort să se materializeze.

– Armata este instituţia statului cu misiunea de a proteja instituţiile vitale ale naţiunii.

– Voi prezenta Parlamentului noua stategie naţională de apărare a ţării. Conform legii, în baza acestui document, MAPN va elabora noua strategie militară, ultimul document de acest gen datând din anul 2000.

– În concordanţă cu nevoile operaţionale, avem nevoie de o regândire a cadrului strategic privind priorităţile de înzestrare. Într-o perspectiva pe termen scurt este obligatoriu să ne îndeplinim obligaţiile de la ultimul summit. Va fi nevoie de o prezenţă mai activă la politicile comune de securitate ale Uniunii Europene.

Mircea Dușa afirmă că în contextul noilor provocări de securitate de pe flancul estic, România şi-a exprimat intenţia de pune la dispoziţia Alianţei Nord- Atlantice un comandament multinaţional de divizie precum şi de a găzdui o structură multinaţională de integrare a forţelor.

”Propunerile noastre au fost concretizate la începutul lunii februarie a acestui an, cu ocazia reuniunii miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde s-a decis că Alianţa va avea, prin cele două comandamente multi-anuale, o prezenţă vizibile şi persistentă în România. Eu am considerat această realizare ca una foarte importantă, după intrarea noastră în NATO”, a declarat ministrul Apărării.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*