Ultimele Știri

Klaus Iohannis va anunța numele premierului la ora 17:00! Se prefigurează o nouă coaliție de guvernare

Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a încheiat consultările cu partidele politice, urmând să anunțe într-o conferință de presă propunerea de premier, la ora 17:00.

Se prefigurează un guvern tehnocrat susținut de PNL, UDMR și UNPR, conform declarațiile făcute de liderii celor trei partide, iar cel mai vehiculat nume este cel al fostului comisar european pe Agricultură, Dacian Cioloș.

Gabriel Oprea a declarat că partidul său va susține propunerea președintelui Klaus Iohannis, deoarece ar fi în interes național.

„Se conturează un Guvern tehnocrat, condus de un prim-ministru tehnocrat, care va avea libertatea de a-şi alege Cabinetul şi acele criterii de integritate sunt pe primul loc, pe baza cărora se va face nominalizarea prim-ministrului şi miniştrilor”, a spus Kelemen Hunor.

Călin Popescu Tăriceanu are o poziție diferită și ar fi preferat un guvern politic, nefiind de acord cu un guvern de tehnocrați.

„Soluţia corectă din punct de vedere politic este aceea de a forma un Guvern politic, de premier politic. (…) Din discuţiile care au avut loc cu celelalte partide şi din anunţurile publice făcute am înţeles că preşedintele favorizează soluţia unui premier tehnocrat, cu un Guvern tehnocrat. Soluţie pe care noi considerăm că ar fi trebuit s-o evităm”, a spus Tăriceanu.

Liderul ALDE a precizat că soluţia propusă de PSD, cu un premier tehnocrat, dar un Guvern politic, este „mai puţin nefavorabilă” şi mai aproape de ce îşi doreşte formaţiunea sa.

Tăriceanu a adăugat că va aştepta propunerea preşedintelui, fiind atributul lui Iohannis să vină cu o soluţie. „După ce vedem nominalizarea, este de presupus că premierul va avea discuţii cu partidele”, a mai spus Tăriceanu.

În ceea ce priveşte soluţia prezentată de PSD, care l-a propus pe Liviu Voinea, Tăriceanu a spus că este o variantă „rezonabilă”, care ar putea fi susţinută. „Propunerea PSD de premier este o personalitate – sau o persoană, să nu-i spunem personalitate, că poate e cam mult – rezonabilă. La rigoare am putea s-o susţinem”, a spus acesta.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*