Ultimele Știri

Klaus Iohannis: România înţelege pericolul sporit al conflictului din Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în această noapte, după încheierea reuniunii Consiliului European, că România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui, precizând că nu ne putem iluziona că prin acordul de la Minsk „totul s-a rezolvat”.

Klaus Iohannis a participat la primul Consiliu European, după care s-a întâlnit cu Petro Poroșenko, pentru a discuta despre situația din estul Ucrainei după semnarea acordului de la Minsk și a-i transmite sprijinul României.

„Avem speranţe că respectarea independenţei, integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei va deveni o prioritate pentru toţi participanţii la aceste negocieri, ceea ce nu a fost până acum, în cazul Federaţiei Ruse. Am văzut textul noului Acord, primim înţelegerea cu încredere, dar suntem conştienţi că rămân tensiuni şi puncte sensibile, pe care nu le putem rezolva fără voinţă politică şi fără să rămânem uniţi”, a afirmat preşedintele României.

El a menţionat că reiterează convingerea că singura soluţie pentru criza ucraineană este cea politică, bazată pe dialog şi care urmăreşte încetarea vărsării de sânge.

„Din această perspectivă, nu ne putem permite să ne iluzionăm că acum totul s-a rezolvat. În lipsa respectării celor convenite, suntem hotărâţi să discutăm despre introducerea de noi sancţiuni”, a precizat Iohannis.

Despre întâlnirea propriu-zisă cu Petro Poroşenko, a declarat că a fost o întâlnire necesară şi dorită de amândoi, anunţând că a primit invitaţia de a merge în luma martie  la Kiev, iar săptămâna viitoare îl va primi pe ministrul de Externe din Ucraina.

„România înţelege pericolul sporit al conflictului armat din vecinătatea noastră şi se implică în soluţionarea lui. Am convenit să intensificăm cooperarea bilaterală. Împărtăşim interese comune legate de securitatea din regiunea noastră”, a afirmat Klaus Iohannis cu privire la situaţia din Ucraina.

Negocierile de la Minsk, menite să detensioneze situaţia din Ucraina, s-au încheiat, ieri, cu un acord de încetare a focului care urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Acordul prevede retragerea armamentului greu. Totodată, părţile au convenit asupra unei zone demilitarizate, de-a lungul liniei de front care era în vigoare în septembrie. OSCE va monitoriza această zonă care va avea o întindere cuprinsă între 50 şi 150 de kilometri, în funcţie de raza de acţiune a armelor. Retragerea se va încheia la 1 martie.

Vladimir Putin, Petro Poroshenko, Francois Hollande, Angela Merkel

Citește și: Pactul în 13 puncte de la Minsk, un prim pas spre încheierea conflictului

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*