Ultimele Știri

Klaus Iohannis respinge împrumutul acordat Moldovei

Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis spre reexaminare acordul cu Republica Moldova semnat luna trecută în urma înțelegerii dintre Victor Ponta și Valeriu Streleț.

Printre punctele acordului se află și un împrumut de 150 de milioane de euro solicitat de Republica Moldova și aprobat de guvernul Ponta. Președintele Klaus Iohannis nu consideră oportun acest acord deoarece Republica Moldova nu are o stabilitate politică și nu și-ar putea îndeplini obiectivele pro-europene.

„Legea pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015 vizează ratificarea unui acord de asistență financiară rambursabilă în sumă de până la 150 de milioane de euro din disponibilitățile rezultate din procesul de privatizare, înregistrate în soldul contului curent în valută deschis la Banca Națională a României. Asistența financiară rambursabilă este acordată Republicii Moldova pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei de stat. Împrumutul se acordă în maximum trei tranșe, iar scadența fiecăreia dintre acestea este de maximum 5 ani.

Luând în considerare Declarația comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România și Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, semnată la București la 27 aprilie 2010 și având în vedere contextul politic actual din Republica Moldova – survenit ulterior adoptării de către Parlamentul României a legii menționate – considerăm că promulgarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, nu este oportună câtă vreme nu există certitudinea continuării procesului de reforme și respectării angajamentelor pentru implementarea Acordului de asociere între Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte, semnat la Bruxelles, la 27 iunie 2014.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii pentru ratificarea Acordului privind asistența financiară rambursabilă între România și Republica Moldova, semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015, din perspectiva considerentelor anterior expuse.”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*