Ultimele Știri

Klaus Iohannis: Raportul MCV este predominant pozitiv

Președintele Klaus Iohannis salută rezultatele raportului MCV și îl cataloghează ca fiind unul „predominant pozitiv” într-o reacțiă publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale.

Reacția reședintelui este una pozitivă după ce a fost dat publicității raportul MCV, care este unul critic în adresa Parlamentului, Avocatului Poporului și a reformelor în domeniul combaterii corupției din instituțiile de învătământ și spitale.

În comunicat se menţionează că preşedintele Klaus Iohannis „ia notă de observaţiile critice formulate în raport, printre care cele referitoare la reticenţa din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curţii Constituţionale, la utilizarea frecventă a ordonanţelor de urgenţă, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, fără criterii obiective în acest sens, la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituţionale privind suspendarea miniştrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupţie, la expunerea la corupţie şi conflicte de interese a procedurilor de achiziţii publice”.

De asemenea, Klaus Iohannis notează recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de reformă şi consideră că este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evoluţia ireversibilă a reformelor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, în primul rând în beneficiul societăţii româneşti şi al cetăţenilor români.

„Garantarea statului de drept, a independenţei justiţiei, precum şi sprijinirea luptei împotriva corupţiei reprezintă priorităţi majore ale mandatului domnului Preşedinte Klaus Iohannis”, mai transmite preşedintele Klaus Iohannis.

În plus, preşedinte Klaus Iohannis „consideră că prin concluziile raportului se evidenţiază faptul că obiectivele majore ale reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei sunt, în mare măsură, asumate la nivelul societăţii româneşti, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate”.

„Preşedintele României salută concluziile raportului care arată că activitatea principalelor instituţii judiciare şi de integritate în combaterea corupţiei a înregistrat o dinamică impresionantă şi a generat o încredere sporită a publicului în justiţie”, se menţionează în comunicat.

Preşedintele Iohannis apreciază constatările făcute de Comisia Europeană cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar românesc şi cu privire la voinţa de a proteja independenţa justiţiei într-o manieră mai consistentă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*