Ultimele Știri

Klaus Iohannis, pentru presa franceză: Îmi doresc să rămân la putere două mandate

În cadrul interviului acordat publicaţiei franceze L’Express, Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte să rămână președinte timp de două mandate, pentru avea timp să îşi îndeplinească proiectele de guvernare.

Klaus Iohannis are drept prioritate de a combate corupţia, să reformeze sistemul medical şi educaţional, iar pentru aceasta are nevoie de mai mult timp, decât cei 5 ani ai mandatului de președinție.

În primul rând trebuie să combatem corupţia şi să facilităm eforturile în acest sens. Pe plan instituţional, trebuie să implementăm noi proceduri, mai simple şi mai transparente, în privinţa modului în care sunt aleşi parlamentarii, a modului de înfiinţare a partidelor politice şi a finanţării acestora.

De asemenea, vreau să lansez dezbateri publice ample pe teme din sistemul de sănătate şi din educaţie. În prezent, în România, dezbaterile au loc doar în cadrul partidului care aplică un proiect de reformă. Iar când partidul respectiv pierde puterea, succesorul său încearcă să anuleze tot ce s-a făcut. Dacă se vrea cu adevărat reformarea sistemului public, deciziile trebuie să facă obiectul unui consens politic şi trebuie acceptate de toate partidele mari.

Este vorba de acţiuni de durată. Lucrurile nu se pot schimba în patru-cinci ani. Din acest motiv, îmi doresc să rămân la putere două mandate”, afirmă Klaus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a sugerat că ar fi necesară schimbarea Guvernului din 2015, pentru ca Executivul să lucreze în acelaşi sens cu el.

„Preşedintele trebuie să fie un model pentru societate. Modul în care se comportă, în calitatea de personaj public, trebuie să inspire naţiunea, nu să suscite ironii. Credeţi-mă, este o abordare nouă pentru România.

În acelaşi timp, preşedintele nu poate impune singur schimbarea. Trebuie să aibă susţinerea unui Guvern care să lucreze în acelaşi sens. Lucrurile nu vor putea evolua decât din momentul în care Guvernul va începe să fie dedicat cauzei mele, nu cauzei adversarilor mei. Cu siguranţă acest lucru nu se va produce în următoarele săptămâni, ci, sper eu, în cursul anului 2015. Sau, cel mai târziu, în 2016, după alegerile parlamentare.

În momentul în care mi-am anunţat candidatura, am spus că vreau să fac lucrurile «altfel», ceea ce înseamnă o altă abordare a politicii: mai puţine scandaluri, mai puţin zgomot mediatic, mai mult interes acordat esenţei problemelor. Şi vreau să fac exact aşa. Nu o să mă vedeţi certându-mă cu primul-ministru pe un platou de televiziune.

Faptul că premierul Victor Ponta a fost adversarul meu în campania electorală va face această relaţie mai greu de gestionat, dar eu voi face astfel încât colaborarea cu Guvernul să fie corectă. În rest, poate nu va dura mult”, a spus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*