Klaus Iohannis: ”Marea Neagră a fost de-a lungul timpului o zonă fierbinte. Este un punct cu greutate strategică”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 15 august 2016
  • Politică

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, în Constanța, că Marea Neagră este un punct cu greutate strategică, iar evoluțiile din această zonă au implicații asupra securității euro-atlantice.

Klaus Iohannis a fost prezent la deschiderea manifestărilor organizate cu prilejul Zilei Marinei Române, în Constanța, prilej cu care a ținut un discurs cu privire la evoluțiile din zona Mării Negre.

„Istoria noastră și a acestei regiuni este legată nu de puține ori de Marea Neagră. Prin particularitățile sale, ca punte între Europa și Asia, ca punct în care converg influențe culturale, interese economice și mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeii în 2014 de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. I s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare care fac din această regiune din nou una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, au implicații asupra securității euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică”, a spus șeful statului.

Președintele Iohannis a subliniat că în acest context sunt cu atât mai mult decisive poziția României și opțiunile sale majore de securitate, conform Agerpres.

„Atunci când am vorbit în Strategia Națională de Apărare despre o Românie puternică în Europa și în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se definește și profilează țara noastră în această regiune complicată și în noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democrație și securitate. Sunt avantaje reale și trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziția de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual”, a accentuat Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a declarat că România are toate șansele de a deveni un actor regional relevant dacă „vom avea înțelepciunea, viziunea și maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice”.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *