Ultimele Știri

Klaus Iohannis: Lupta împotriva corupției trebuie să continue cu mare intensitate

klaus iohannis interviu

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-un interviu acordat postului francez TV5Monde, că lupta anticorupţie a fost una dintre temele sale de campanie, din simplul motiv că există corupţie în România şi a precizat că e hotărât să sprijine autorităţile implicate în această luptă.

Klaus Iohannis a acordat, astăzi, primul interviu unei televiziuni din străinătate din calitate de președinte al României. Subiectul principal despre care s-a discutat cu jurnalistul Marian Naguszewski de la TV5Monde a fost despre marile dosare de corupție care se desfășoară în această perioadă în România.

Întrebat dacă are instrumente pentru lupta împotriva corupţiei, aşa cum a promis în campania electorală, Klaus Iohannis a declarat: „Nu întâmplător, lupta anticorupţie a fost una dintre temele principale ale campaniei mele prezidenţiale din simplu motiv că există corupţie în România şi există această ameninţare la adresa securităţii naţionale. Se vede că această corupţie a existat chiar şi în înalte sfere ale politicii româneşti”.

Şeful statului a precizat că s-au făcut în ultimii ani paşi importanţi în lupta împotriva corupţiei.

„Avem rezultatele notabile, de la nume de politicieni la funcţionari cunoscuţi care au fost condamnaţi pentru acte de corupţie, şi cred că astfel avem dovada că nu există doar o dorinţă ci este un fapt de a eradica corupţia care frânează dezvoltarea României”, a ţinut să menţioneze Klaus Iohannis.

El a continuat: “Mai este de lucru. Şi aici sunt hotărât să sprijin autorităţile care sunt implicate în lupta anticorupţie. Preşedintele are anumite pârghii prin numirea procurorului şef al DNA, prin demonstrarea determinării sale, prin abordarea publică a acestei chestiuni şi cred că am făcut acest lucru de la începutul mandatului meu şi până acum, să transmit semnale foarte clare: lupta împotriva corupţiei trebuie să continue cu intensitate mare”.

Întrebat fiind de parteneriatele strategice ale Românie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu vor fi schimbări esenţiale în abordare și că România are deja trei puncte ale politicii externe, NATO, UE si americanii. Totuși, Iohannis a accentuat că este loc de relații bilaterale și cu Franţa, iar România trebuie să fie un partener serios şi de cursă lungă. Cât despre Rusia, preşedintele spune că „Din păcate, există Ucraina și am fi preferat ca asta să nu se întâmple. Pentru noi, europenii, acestea sunt niște abuzuri. Rusia a călcat linia roşie. România consideră că nu sunt alte soluții”

Întrebat dacă va ajunge conflictul Rusia-Ucraina în România, Klaus Iohannis a spus că „Nu este un scenariu posibil, dar vom fi foarte prudenţi”.

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, la data de 10 februarie, o vizită oficială, la Paris, unde se va întâlni cu oficialităţile franceze, iar despre aceasta el spune că „avem un parteneriat tradițional care este secular. Mulți investitori francezi vor veni în România. Limba franceză este foarte răspândită la noi, şi cred că vor creşte opţiunea pentru franceză ca limbă străină”.

Întrebat despre problema rasismului în Franţa cu privire la romii din România, Klaus Iohannis a spus că trebuie văzut unde s-au făcut erori, la noi în ţară, dar şi în UE, pentru că nu e doar o problemă a României. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*