Ultimele Știri

Klaus Iohannis le-a răspuns celor care au cerut autonomia Transilvaniei

iohannis

Un tânăr din Cluj Napoca a inițiat o petiție prin care a cerut autonomia Transilvaniei. Documentul publicat pe internet a fost semnat de 14.000 de persoane şi trimis preşedintelui Klaus Iohannis.

„Guvern regional la Cluj, cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă. Istoria şi tradiţia din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură și toleranţă. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioși numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate”, se arată în petiția lui Fancsali Erno.

student-transilvania-e1424082889752-680x365

Răspunsul preşedintelui a venit prin consilierul Andrei Muraru, care l-a refuzat elegant pe tânărul clujean.

”Art. 1 și 5 din Constituția României precizează că România este stat național, suveran, independent, unitar și indivizibil, iar respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie. Potrivit art. 2 alin (2) din Constituţia României, nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu. Amintim și dispozițiile art 4 alin 2 din Constituția României în care este stipulat faptul că România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naționalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială”, scrie în răspunsul Președinției României.

klaus

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*