Ultimele Știri

Klaus Iohannis, la Timișoara: Voi pleda pentru construirea unui muzeu al comunismului

Presedintele ales Klaus Iohannis a susținut, astăzi, la Timișoara, un discurs cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la declanșarea Revoluției Române din Decembrie 1989, în care a pledat pentru construirea unui „mare muzeu naţional al comunismului, care să inspire proiecte educaţionale mari”.

După ce a fost la Cimitirul Eroilor și a depus mai multe coroane și a vorbit în fața a 500 de profesori, cercetători și studenți ai Universității de Vest din Timișoara, Klaus Iohannis a fost înconjurat de mulțimea adunată în fața Catedralei Mitropolitane, unde i-au cerut președintelui ales printre altele să-l aresteze pe Ion Iliescu. Iohannis a zăbovit cu timișorenii, după care a mers la Operă pentru a-și ține discursul despre revoluție, educație proiectele pentru țară.

„De prea multe ori am arătat că nu am învăţat nimic din istorie, deci nu ne mai putem permite să ignorăm lecţiile trecutului, aşa cum este conştientizarea ororilor pe care comunismul le-a produs în România. România are nevoie de un mare muzeu naţional al comunismului care să inspire proiecte educaţionale mari, să inspire teme privind diversitatea, nevoia de toleranţă, de responsabilitate civică. În calitate de preşedinte al României, voi pleda pentru construirea unui astfel de muzeu, pentru că preşedintele trebuie să vegheze la cultivarea şi protejarea memoriei naţiunii sale”, a afirmat Klaus Iohannis.

iohannis-catedrala-timisoara-9

Iohannis a vorbit și despre România de azi, una care nu este neapărat așa cum și-ar fi dorit românii.

„Avem datoria să ne întrebăm cu luciditate: ce am făcut cu această libertate a noastră, cucerită prin jertfă? Ce am făcut cu România în acest sfert de secol? Dar în același timp trebuie să ne gândim la restanțele libertății. Și să ne întrebăm: Este sistemul democratic pe care l-am construit pe deplin funcțional sau nu? Sunt sistemele noastre publice eficiente sau nu? Este România azi o economie de piață performantă sau nu? A recuperat suficient din decalajul față de statele occidentale? Ne-am valorificat noi potențialul și oportunitățile sau nu? Răspunsul la toate acestea este mai degrabă nu. La aceste capitole și la multe altele avem restanțe, unele chiar foarte mari”, a mai declarat președintele ales.

Iar la final a reamintit că România nu poate fi „țara proiectelor mereu începute și mereu neterminate”, deaceea i-a invitat pe toți să participe la construirea unui nou proiect național, ca o moștenire a Revoluției.

Comentarii prin Facebook

1 Comentariu on Klaus Iohannis, la Timișoara: Voi pleda pentru construirea unui muzeu al comunismului

  1. Muzeu al…. Păi, acum România nu este tot un mare muzeu al comunismului?

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*