Ultimele Știri

Klaus Iohannis îl propune pe Eduard Hellvig ca director al SRI

eduard hellvig sri

În conferința de presă de astăzi, preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii. Vicepreședintele PNL pentru a fi investit în această funcție are nevoie de votul majorității parlamentare.

După demisia lui George Maior, preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat pentru funcţia de director al SRI pe Eduard Hellvig, iar motivul pentru care l-a ales pentru această funcţie reprezintă faptul că a căutat pe cineva pregătit, cu energie şi care să aducă calmul necesar în acest spaţiu.

„Atunci când m-am gândit la o persoană pe care să o propun ca director la SRI, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care are pregătirea necesară, are energia necesară, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea Serviciului şi care este o persoană care vine să aducă calmul necesar în acest spaţiu”, a declarat Iohannis.

Cofrom președintelui Eduard Helvig este persoana care ar garanta parcursul de modernizare şi de europenizare pentru Serviciul de Informații.

La scurt timp după acest anunț a venit și reacția nominalizatului Eduard Hellvig, care s-a arătat onorat de propunere şi că priorităţile SRI în perioada următoare ar trebui să fie combaterea corupţiei şi dezvoltarea capacităţilor de apărare a siguranţei naţionale.

Cine este Eduard Hellvig

Un apropiat al lui Klaus Iohannis în scurtul mandat de preşedinte al PNL, dar şi în timpul campaniei electorale pentru prezidenţiale, Eduard Hellvig este licenţiat în Ştiinţe Politice la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca.

  • 2003 – intră în Partidul Conservator condus la acea vreme de Dan Voiculescu,
  • 2004 – 2005 a fost preşedintele PC al filialei judeţene Bihor,
  • 2008 – intră în PNL, în cercul apropiaţilor lui Crin Antonescu,
  • 2011  – secretar general al PNL,
  • 2012 – ministrul Dezvoltării Regionale în Guvernul Ponta,
  • 2013 – europarlamentar PNL

După plecarea lui Crin Antonescu de la vârful PNL, a rămas în rândul oamenilor de încredere ai lui Klaus Iohannis, ca vicepreşedinte al PNL pentru Politică Externă, însoţindu-l în mai toate acţiunile de campanie electorală.

Doctor în Ştiinţe Politice din 2009, Eduard Hellvig a absolvit cursurile Centrului European de Studii de Securitate SES şi ale Colegiului Naţional de Apărare.

Declarat în 1 aprilie 2013 de Curtea de Apel Bucureşti incompatibil, prin admiterea unui raport de evaluare în acest sens din partea Agenţiei Naţionale de Integritate, Eduard Hellvig a câştigat, în final, în decembrie 2014 procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Concluzia ANI fusese aceea că Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în 2012 exercitând simultan funcţia de ministru şi pe cea de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

Preşedintele nu a anunţat şi numele noului director al SIE, însă numele cel mai vehiculat pentru acest post este cel al lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*