Ultimele Știri

Klaus Iohannis îi oferă lui Octav Bjoza, Ordinul Național Steaua României

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut o primă inițiativă la început de mandat și a decis să îl decoreze pe Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național Steaua României.

„Astăzi, 22 decembrie, la 25 de ani de la prăbușirea dictaturii comuniste, voi conferi prima decorație din mandatul meu de Președinte al României. Am decis să acord cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național Steaua României, domnului Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru sacrificiul și curajul de care el și oameni ca el au dat dovadă în vremea dictaturii și pentru a păstra vie memoria victimelor comunismului. Ceremonia de decorare va avea loc începând cu ora 16.00 în Sala Unirii a Palatului Cotroceni”, afirmă Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook. 

Pentru noi a fost una dintre cele mai plăcute surprize ale ultimilor 25 de ani. Este pentru prima dată pentru un preșdinte al țării când își începe prima zi de muncă cu foștii deținuți politici, cea mai vitregită categorie de persoane”, afirmă Octav Bjoza.

Sper ca să fie un președinte care să asigure o armonie, o atmosferă constructivă, de lucru, între Parlament și Guvern, între aceste două instituții și Președinție, între persoane de prim rang, și nu o stare de tensiune. Cred că va avea această disponibilitate de a lucra în interesul națiunii române”, a adăugat Octav Bjoza.

Faptul că s-a gândit la noi ne bucură. Într-un cuvânt al domniei sale am înțeles că dorește ca și în capitala României să ia ființă un muzeul al crimelor comunismului. Nu poate decât să ne bucure”, a subliniat președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, adăugând că speră ca „la Fortul 13 Jilava, cea mai cumplită temniță, o temniță sub cota 0, în care nu am trăit, ci ne-am târăt ca niște râme, să devină un loc vizitabil”, la fel cum s-a întâmplat în celelalte țări comuniste.

În România, care a avut poate cele mai multe lagăre ale morții, nimeni nu s-a gândit să păstreze un lagăr ca să fie muzeu, ci s-a dorit să se șteargă orice urmă a crimelor comunismului, pentru că foarte mulți din criminali au prosperat în loc să fie trași la răspundere”, a declarat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, pentru Digi24.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*