Ultimele Știri

Klaus Iohannis: Fără modificări la Codul Penal în interes propriu, fără Legea incompatibilității

klaus iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a ținut o conferință de presă maraton care a durat circa 45 de minute unde a dezbătut principalele probleme cu care se confruntă țara noastră.

Klaus Iohannis și-a spus punctul de vedere în privința Codului penal și a celui de procedură penală, problemă dezbătută în ultima perioadă de aleșii vizați de anchete penale.  

Președintele afirmă că aceste ‘acte normative noi trebuie lăsate să funcționeze un timp.’

‘Nu pot să accept ca parlamentarii să facă modificări la aceste acte în interesul lor propriu. Dacă vor ajunge la promulgare, nu vor fi promulgate,’ a declarat președintele României pe un ton destul de critic, pe alocuri chiar vehement.

Președintele se opune modificării legii serviciilor comunitare de utilităţi publice și a declarat răspicat că nu va promulga Legea incompatibilității.

”Acestă schimbare se referă în esenţă la faptul că primarul şi şeful CJ pot fi membri în AGA atunci când e vorba de o societate în mâna publică care se ocupă de utilităţi publice. Chiar eu am avut o speţă discutabilă cu ANI. Această lege nu va fi promulgată, a ajuns la preşedinţie anul trecut, a fost trimisă la reexaminare de predecesorul meu, am reprimit-o. Am serioase dubii privind constituţionalitatea sa, am formulat o adresa la CCR. Acest act normativ foloseşte un subterfugiu, un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi. De asemenea, prevede derogări de la legea 215, care e organică, atunci şi legea de derogare trebuie să fie organică.” – a declarat Klaus Iohannis.

Întrebările jurnaliștilor la conferința de presă a președintelui Klaus Iohannis:

Când veți lua o decizie cu privire la șefia DIICOT?

Săptămâna abia a început. Voi lua o decizie și o voi comunica public.

Codul silvic:

Discutarea subiectului defrișărilor ilegale nu se mai află doar la nivelul de intenție. Am avut săptămâna trecută o discuție cu Victor Ponta în legătură cu ordinea de zi a următorului CSAT, procedură legală, și am definitivat ordinea de zi. Ea conține o analiză a situației în domeniu. Așteptăm materiale pentru a avea o imagine mai clară asupra amplorii și pagubelor produse de defrișările ilegale.

Nu intenționez să sesizez CCR. E important, atâta vreme cât se mai poate discuta ceva, să vedem unde se mai poate rezolva ceva. S-a discutat foarte puțin de alt lucru sesizat, care deschide posibilitatea defrișărilor necontrolate pe suprafețe mai mici de 10 ha.

Ce părere aveți despre posibilitatea ca România să preia imigranți?

Părerea mea – România trebuie să fie solidară cu celelalte țări membre. Dacă se pune problema preluării suntem dispuși să discutăm. Un punct de vedere elaborat va fi formulat și transmis la următorul Consiliul European.

În urma discuțiilor din PNL, Cătăli Predoiu va mai fi desemnat premier dacă se schimbă majoritatea parlamentară?

Sigur că da.

Relația președinte-premier:

Este o relație instituțională. Dacă a suferit schimbări, este tot o relație instituțională. Am spus că vreau să fiu un președinte mediator, dar ferm când se impune.

Codul Silvic a arătat că sunt probleme înc are avem păreri diferite, dar părerile diferite pot duce la o soluție. Părerile politice diferite nu trebuie să ducă la sugestii de trafic de influență.

Protestatarii din Republica Moldova:

Este dreptul lor de a-și manifesta o opțiune politică. Mai multe este greu de transmis. Trebuie să fim conștienți că prima etapă pe care trebuie să o îndeplinim împreună este cea spre Europa.

Despre alegerile parțiale:

Abordarea Guvernului este greșită. Ar fi trebuit să organzieze alegeri parțiale în toate localitățile și județele în care sunt funcții alese vacante.

Cred că este o temă care poate fi discutată între partidele politice.

Despre o declarație a lui Traian Băsescu, potrivit căreia președintele României vorbește mai mult în Germania:

Întrebați-l pe Traian Băsescu, nu comentez.

Oprirea temporară a exporturilor de lemn:

Premierul m-a informat că vrea să emită un astfel de act. Dacă va ajunge la președinție, voi analiza această chestiune. În principiu, sprijin orice acțiune legală care duce la stoparea defrișărilor ilegale.

Despre amenințarea ISIS:

Nu sunt semnale că ar fi crescut riscurile pentru țara noastră.

Selecția pentru șefia DIICOT:

Procedura a fost stabilită de lege și a fost respectată. Mi s-a făcut o propunere, cred că e de datoria mea să analizez înainte de a face o alegere, am cerut documente de la CSM, am avut o discuție cu candidatul, voi lua o decizie.

Dacă mai e nevoie mă mai întâlnesc o dată, de două ori, de trei ori, până mă lămuresc.

Despre prima doamnă:

Nu cred că România este pregătită pentru o instituție a Prime Doamne. Prima doamnă există, este soția mea, Carmen. Am fost bucuros când am citit rezultatul sondajului, dar nu cred că trebuie instituționalizată această chestiune.

Defrișările ilegale:

Consider că tăierile ilegale de păduri reprezintă un atentat la siguranța națională.

După că facem analiza în CSAT vom ajunge la niște concluzii și se poate lua în considerare și o schimbare a legislației.

Cardul de sănătate:

Dl. ministru Bănicioiu a fost la mine, a prezentat situația. Implementarea cardului a fost prost pregătită, populația a fost insuficient de bine informată. O bună parte din sincopele care au apărut ar fi putut fi evitate.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*