Ultimele Știri

Klaus Iohannis: Fără austeritate privind concediul mamei şi indemnizaţia pentru creşterea copilului

Klaus Iohannis a început să îşi ia în serios atribuţiunile şi să vorbească despre programul lui, în ceea ce priveşte schimbarea României. Preşedintele României vrea să înlăture amnistia şi cere respingerea legii graţierii.

Mai mult, acesta are şi o viziune asupra concediului de materninate. Prevede, la capitolul „Demografie”, renunţarea la austeritate în privinţa concediului pentru mame şi măsuri care să încurajeze natalitatea.

În cei 25 de ani de la Revoluţie, populaţia a scăzut cu peste 3 milioane de locuitori, iar efectele acestei realități sunt deja observabile și, într-un viitor deloc îndepărtat, vor deveni din ce în ce mai pregnante. Dacă nimic nu se schimbă în abordarea acestei probleme și la nivelul funcționării economiei și sistemelor publice în ansamblu, scenariul este unul pesimist, cu o Românie ajunsă la jumătatea acestui secol la 14 milioane de locuitori, dintre care un sfert vor avea peste 65 de ani”, a spus Klaus Iohannis.

Soluţiile propuse sunt acelea de încurajare a natalităţii, un pact naţional pe tema politicilor cu privire la copil şi populaţie, la care vor fi chemate toate forţele politice şi sociale.

„În esenţă, modelul francez a presupus suport financiar, însă concentrat către familiile de salariaţi sau de condiţie economică medie şi un pachet de servicii de suport pentru familiile cu copii (creşe, grădiniţe, îngrijirea copilului). Linia generală era scăderea costului de oportunitate de a avea un copil”, se arată în programult prezidenţial al lui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis vrea să instaureze un sistem nou, unul care să încurajeze şi să sporească natalitatea.

„Pentru orizontul anilor 2015-2020, voi propune spre dezbatere mai multe direcţii de acţiune. Prima dintre ele vizează ieşirea din mentalitatea de austeritate atunci când vine vorba de concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului şi adoptarea unor măsuri în acest sens care să nu descurajeze natalitatea. A doua direcţie urmăreşte creşterea accesului la servicii de grădiniţă şi creşă. Voi propune gândirea unui sistem de deduceri personale pentru persoanele fizice care realizează venituri potrivit Codului Fiscal, ţintit pentru persoanele care au copii în îngrijire”, mai promite Klaus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*