Ultimele Știri

Klaus Iohannis este sceptic în privința noului Cod Fiscal

klaus iohannis

Klaus Iohannis a făcut apel la „prudență” în ceea ce privește noul Cod Fiscal, avertizând că o reducere de taxe nu garantează creşterea economică şi nu ne putem permite „experimente economice”.

Într-un eveniment organizat la sediul Băncii Naționale a României, Klaus Iohannis a precizat că analizeaza noul Cod Fiscal, aprobat de Parlament, „pentru a decide” daca îl va promulga sau nu, dar a exprimat o serie de îngrijorări legate de acesta.

„Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşdintele a precizat că, în contextul actual, atât economic cât şi geopolitic, se impun abordări prudente, responsabile pentru starea finanţelor publice, şi echilibre economice.

„Situaţia cu care se confruntă Grecia în acest moment este, fără îndoială, una cu adevărat dificilă. Însă, în ultima vreme, prea des şi parcă prea nedrept, problemele economice ale Greciei au fost trecute în contul monedei comune, al Uniunii Europene chiar. Mai degrabă, în această etapă post-criză, Grecia ne-a dezvăluit un model economic susţinut decenii de-a rândul prin deficite şi datorie publică. Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar economia ne arată că soluţiile politice miraculoase nu există”, a mai spus şeful statului.

Iohannis a făcut apel la responsabilitate, afirmând că este nevoie să se renunţe la câteva iluzii, cum ar fi aceea că dezvoltarea se poate obţine pe deficite sau datorie publică:

„Devine imperativ să renunţăm la cel puţin câteva iluzii: în primul rând, iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare şi datorie publică, rostogolită continuu, de la un an la altul; apoi, iluzia că politicile monetare şi fiscale pot compensa absenţa reformelor reale; nu în cele din urmă, iluzia că odată ce prosperitatea a fost obţinută, ea nu se va mai pierde, ceea ce este profund greşit. De aici şi nevoia pentru o nouă abordare, una bazată pe responsabilitate şi principii sănătoase”.

Iohannis a amintit şi de necesitatea de a elimina birocraţia, precizînd că „povara reglementărilor afectează funcţionarea mediului de afaceri, iar fenomenul corupţiei poate submina subtil şi sigur dezvoltarea economică” .

Economia pare construită, în continuare, în jurul bugetului de stat, ceea ce explică de ce românii aşteaptă ca multe lucruri să vină, în continuare, de la stat sau prin intermediul statului, a mai spus preşedintele, insistând asupra nevoii de a regândi rolul statului, prin întărirea prezenţei sale instituţionale şi restrângerea prezenţei sale economice.

„Cred că a venit vremea maturităţii, a schimbărilor de paradigmă şi a reformelor duse până la capăt. România are astăzi nevoie, poate mai mult ca niciodată, de o nouă perspectivă, de un nou model de dezvoltare, unul durabil, construit pe bazele sănătoase ale competitivităţii şi libertăţii economice. Totodată, trebuie să păstrăm şi să protejăm progresele de până în prezent, căci acumulările prezentului oferă şansele performanţelor viitoare, cele pe care cu toţii ni le dorim”, a conchis şeful statului. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*