Ultimele Știri

Klaus Iohannis: DNA este o instituție cheie pentru România anului 2015

klaus dna

Președintele Klaus Iohannis a felicitat Direcția Națională Anticorupție pentru munca depusă în anul 2014 și afirmă că rata de recuperare a prejudiciilor din marile dosare este inadmisibil de mică. 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis la Bilanțul DNA

”Un prim aspect: de la momentul înfiinţării insitituţiei şi până astăzi faţa societăţii româneşti de astăzi este complet schimbată. 10 ani la scara istoriei pot părea un termen foarte scurt. În aceşti 10 ani am fost cu toțiii martorii unei importante schimbări.

Nu numai instutițiile s-au schimbat ci şi mentalitatea oamenilor. A dispărut sentimentul neputinţei şi a acceptării tacite în faţă corupţiei mici şi mari. Lupta anticorupţie este o prioritate a mea că preşedinte pentru că de ea depinde existenţa statului român. Deşi este o instituţie tânăra, DNA şi-a câştigat un loc binemeritat în încrederea oamenilor.

Cifrele reflectă că DNA a funcţionat cu motoarele turate în 2014. Va felicit şi va încurajez să mergeţi mai departe. Am apreciat rezultatele record de anul trecut. Calitatea trebuie evaluată în legătură şi cu aceşti indicatori. DNA funcţionează independent şi în conformitate cu legea.

Un alt aspect este cel al anchetelor desfăşurate de DNA şi care vizează oameni din sfera publică şi mai ales politiceni. Trebuie să depăşim momentul în care Parlamentul se opune anchetării membrilor săi. Sper ca partidele să îşi respecte angajamentul.

Mi-aş dori să nu mai existe presiuni din zona politică asupra justiţiei. Există în România şi mulţi oameni politici oneşti cu bune intenţii care şi-au dedicat viaţă comunităţilor lor şi care este de dorit să îşi pună profesionalismul în slujba cetăţenilor pe care îi reprezintă.

Activitatea DNA şi a instituţiilor justiției au un efect pe care doresc să îl subliniez: România devine un model pentru alte ţări. Recuperarea prejudiciilor şi resursele de care dispune Parchetul anticorupţiei. Recuperaerea este obligatorie, nu opţională pentru autorităţile statului. Descurajează fenomenul. Situaţia din prezent în care recuperarea este de 10% este pur şi simplu inacceptabilă. Trag un semnal de alarmă.

Ar duce la sporirea resurselor DNA. Cu toţii am avea de câştigat în această investiţie publică pentru că ar fi o investiţie în viitorul naţiunii noastre.

Am spus răspicat că vreau să punem România pe picioare. Pentru aceasta însă avem neovie de insitutitii puternice, iar DNA este în România anului 2015 o instituţie cheie care contribuie la întărirea statului de drept. Sunt aliatul dumneavoastră necondiţionat în această lupta pentru combaterea corupţiei şi întărirea statului de drept. Va mulţumesc şi va doresc succes.”

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*