Ultimele Știri

Klaus Iohannis despre demisia lui Victor Ponta, SRI și diaspora

Klaus Iohannis a acordat aseară un interviu televiziunii publice, în care a explicat situația lui Victor Ponta, implicarea SRI-ului în procesul de justiţie și progresul legii votului prin corespondenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie de criză, el spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului.

”Este o situatie nemaintâlnită şi care are o greutate politică deosebită. Faptul că premierul în funcţie este acuzat de fapte penale ne pune într-o situaţie, ca şi tară, care trebuie gestionată repede şi bine. Este inadmisibil ca o persoană învinuită de fapte penale să fie premier.

Din acest motiv, am solicitat demisia premierului. E singura posibiliate acum de a ieşi repede din această situaţie. Evident, prezumţia de nevinovăţie funcţionează, însă în politică lucrurile nu sunt aşa simple şi un politician cu funcţie înaltă acuzat de fapte penale oriunde în lume îşi dă demisia pentru a nu periclita imaginea ţării pe care o reprezintă”, a declarat preşedintele Klau Iohannis.

Întrebat despre răspunsul primit de la premier la solicitarea de a demisiona, Iohannis a afirmat că Ponta i-a spus că se va gândi la demisie şi va lua o decizie.

“Mi-a spus că se va gândi. Se va sfătui, probabil, cu colegii din partid şi va lua, în consecinţă, o decizie. Eu cred şi sper ca decizia să fie demisia“, a spus Iohannis.

Întrebat dacă nu are totuşi soluţii legate de Ponta, preşedintele Iohannis a răspuns: “Întotdeauna se găsesc soluţii politice şi eu cred că le găsim. Demisia este soluţia optimală. În varianta cealaltă, sigur putem să discutăm, atunci când va fi cazul, despre suspendare”.

Despre eventualitatea numirii unui alt premier, preşedintele Iohannis a spus că se va consulta partidele şi în funcţie de aceasta va face propunerea de premier, iar la întrebarea dacă rămâne la nominalizarea lui Cătălin Predoiu a răspuns că tinde să-şi păstreze şi îndeplinească promisiunile.

”Există în Constituţie prevăzută faza de cosultare a partidelor. Eu chiar vreau sa consult partidele, să aud opţiunile lor, să văd cum reacţionează în această situaţie şi, în functie şi de acest lucru, voi face nominalizarea, dar opţiunea mea este destul de cunoscută”, a adăugat Iohannis.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că şi-ar fi dorit un progres mai rapid în Parlament pentru legea votului prin corespondenţă, dar că a constatat că, după discuţii cu partidele, lucrurile “se mişcă greu”.

“Eu sper să fiu în situţia să-i conving pe parlamentari că este nevoie de o astfel de lege acum, pentru a permite românilor din diaspora să voteze la anul, când avem alegeri parlamentare”, a spus Iohannis.

“El a amintit că în comisia de specialitate a Parlamentului există o discuţie pe tema redactării unei legi care să permită şi românilor din diaspora să aibă dreptul nu doar teoretic să îşi exercite votul, într-un mod accesibil şi facil, garantat prin logistică.

Despre implicrea SRI-ului în procesul justiției, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu are niciun fel de date care să îi arate acest lucru şi a spus că cine are dovezi concrete în acest sens ar face bine să i le pună la dispoziţie.

“La momentul acesta nu am niciun fel de date care să-mi arate că SRI s-ar fi implicat peste sau în afara limitelor date de lege în procesul de justiţie.Dacă cineva are dovezi concrete, atunci sigur ar face foarte bine să mi le pună la dispoziţie, dar vorbim de lucruri clare, nu de anumite afirmaţii care se fac în talk show-uri la televizor”, a mai spus Iohannis.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*