Ultimele Știri

Klaus Iohannis către studenţii din Chişinău: De la Timișoara la Orhei se aude aceeași limbă

klaus iohannis la chisinau

În cadrul vizitei de două zile a preşedintelui Klaus Iohannis la Chişinău, acesta a susţinut, astăzi, un discurs în faţa studenților Universității de Stat din Moldova, în care a reiterat relaţiile profunde dintre România şi Republica Moldova.

Klaus Iohannis a fost întâmpinat de zeci de studenţi cu mesaje unoninste la Universitatea de Stat, iar mesajul preşedintelui a vizat acest aspect comun de istorie, limbă și civilizație care există între cele două state și care face ca relația dintre noi să fie cu totul specială.

„Astăzi, comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură face din relația României cu Republica Moldova un episod unic la nivel european. Între noi este ceva mai presus. Limba noastră comună este mult mai veche decât momentul în care vizionarii lideri europeni construiau prima comunitate a cărbunelui și oțelului. Între noi există un amestec de solidaritate greu de definit dar ușor de simțit, de la Timișoara la Orhei se aude aceeași limbă, iar trecutul nostru încape între coperțile aceluiași manual de istorie”, a declarat Klaus Iohannis.

În cadrul aceleiaşi alocuţiuni, preşedintele a precizat că drumul european al Republicii Moldova reprezintă o prioritate națională pentru România, care s-a angajat să fie avocatul Chișinăului în acest parcurs și este gata să ofere consultanță pentru a duce la bun sfârșit reformele inițiate peste Prut.

„Este important să ai un bun avocat în acest parcurs. Moldova are o mare șansă pe care am avut-o și noi în momentul aderării. Și această șansă este România. Avem în acest moment ca proiect politic asumat unanim de Parlament, Guvern și Președinție ideea de sprijin european pentru Chișinău”, a precizat Iohannis.

Preşedintele a atenţionat studenții basarabeni că ei vor avea responsabilitatea decisivă de a conduce Republica Moldova în familia europeană, dar şi păstrare a valorilor româneşti.

„În plus, rolul dumneavoastră pentru apărarea şi păstrarea limbii române este unul fundamental, lucru pentru care vă sunt recunoscător şi vă îndemn să mergeţi mai departe. Provin dintr-o generaţie care a avut nefericirea să cunoască viaţa sub un regim absurd şi criminal, care a încercat să steargă valorile fundamentale ale comunităţilor. Pe ambele maluri ale Prutului trăim cu cicatricele acestui trecut. De aceea îmi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propăşirea limbii române”, a afirmat şeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a menţionat şi de aniversarea centanarului unirii, preciyând că cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului se vor uni, mai devreme sau mai târziu, nu doar în marea comunitate europeană.

„Obiectivele majore au nevoie de date simbolice. În 2018, România va marca un eveniment deosebit – aniversarea Marii Uniri. Cred cu tărie că Unirea de la 1918 a fost cel mai profund proiect de țară din istoria noastră modernă. Cei care au făcut Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar au avut în gând un sentiment care aproape a dispărut din viața noastră publică din ultimii ani – înaltul simț al datoriei. Sunt convins că putem găsi împreună, pe lângă moivul de a marca o istorie comună, un obiectiv pe care Moldova să-l îndeplinească în relația sa cu UE, iar România să sprijine această etapă a calendarului aderării.

Câtă dreptate avea Jean Monnet când spunea, referindu-se la comunitatea europeană: noi nu coalizăm statele, ci unim oamenii. Rostită de un român aici, la porțile Europei, această frază are un înțeles aparte. Modelul de cooperare București-Chișinău este atât de inedit în istoria europeană, încât sunt sigur că, mai devreme sau mai târziu, oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi nu numai în uniune, ci și în comuniune, iar experiența lor va deveni parte a patrimoniului european. Malurile Prutului au fost despărțite o dată de sârmă ghimpată, dar acest simbol al degradării păcii și libertății nu a fost caracteristic doar pentru România și Moldova, ci pentru jumătate de Europă. Acum, două state europene, unul membru al UE și celălalt aspirant la acest statut, au șansa de a demonstra că solidaritatea nu doar că poate doborî garduri de sârmă ghimpată, ci poate construi un viitor comun. Sunt convins că, în timp rezonabil, Prutul va rămâne doar o graniță geografică, iar R. Moldova va fi membru al UE”, a concluzionat Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, în cea de-a doua zi a vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Moldova, cu liderii partidelor pro-europene, Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) si Mihai Ghimpu (PL). Discuţiile au vizat parcursul european al Moldovei şi reforma justiţiei.

Klaus Iohannis la Chişinău

Klaus Iohannis la Chişinău

Klaus Iohannis la Chişinău

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*